Incident Rusia - NATO în Marea Neagră. Chirieac: Fapt unic, dar nimeni nu trebuie să se sperie, ruşii nu vor ataca România

Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com

Bogdan Chirieac a analizat incidentul militar din Marea Neagră, unde o navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti.

"Acest incident nu va avea nicio influenţă asupra României acum. Dar nu cred că s-a întâmplat în istorie ca URSS sau Federaţia Rusă să deschidă focul asupra unei nave NATO. Avem de-a face cu un fapt unic. Ne aflăm în Europa, în Marea Neagră, în secolul XXI, iar când Rusia deschide focul asupra unei nave britanice, înseamnă că lucrurile merg din rău în mai rău, la modul propriu. Nu e un fapt normal. 

Că avioanele NATO şi ale Rusiei se intersectează zilnic deasupra Mării Negre, au loc interceptări şi de o parte, şi de alta e una. Dar să deschizi focul, acesta e un fapt deosebit de grav. Sigur, nimeni nu trebuie să se sperie, ruşii nu vor ataca România, nici NATO nu va ataca Rusia, dar gândiţi-vă că Vladimir Putin a fost la summit la Geneva, a discutat cu Joe Biden, după care o navă rusească deschide focul asupra unei nave britanice", subliniază analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenţie la România TV.

Chirieac: Nivelul de tensiune şi îngrijorare este foarte ridicat la nivel internaţional

"În cazul de faţă nu s-a folosit un canal diplomatic. Între Moscova şi Londra dura câteva clipe să spună: 'o navă de-a voastră a intrat în apele noastre teritoriale'. Sau o navă rusească putea să-i însoţească, ori avionul rusesc putea să zboare pe deasupra navei respective. Totul se opreşte atunci când se deschide focul. Acesta este ultimul stadiu în afară de a trimite racheta direct în corpul navei respective. Fapt care ar putea să provoace un conflict despre care nimeni nu ar putea să spună  cum se va termina.

Asta înseamnă o agresivitate fără precedent a Rusiei, un semnal că este foarte obosită de prezenţa NATO tot mai puternică în Marea Neagră - deşi Marea Neagră nu aparţine, totuşi, Federaţiei Ruse, sunt mai multe ţări riverane acolo, iar NATO e prezentă în Turcia, Bulgaria şi România. Deşi pentru ţara noastră nu sunt consecinţe imediate, nivelul de tensiune şi îngrijorare este foarte ridicat acum la nivel internaţional", a atras atenţia Bogdan Chirieac.

Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa, a declarat miercuri Ministerul rus al Apărării, citat de TASS. Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, a adăugat ministerul rus.

Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece graniţa Federaţiei Ruse. El nu a reacţionat la avertisment, mai menţionează acelaşi minister.

De asemenea potrivit acestuia, un avion rus de bombardament a lansat în calea distrugătorului britanic patru bombe înalt explozive cu fragmentaţie, ca avertisment. Incidentul a avut loc în partea de nord-vest a Mării Negre. Distrugătorul a pătruns în apele teritoriale ruse în apropierea capului Fiolent, la sud de peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Ministerul britanic al Apărării încă nu a transmis o reacţie, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel