Începe Postul Adormirii Maicii Domnului.
Postul Adormirii Maicii Domnului începe vinerea viitoare, pe 1 august, și durează două săptămâni. Cunoscut în tradiția populară și sub numele de Postul Sfintei Mării, această perioadă de rugăciune și cumpătare este dedicată cinstirii Fecioarei Maria și a virtuților ei.
Anul acesta, postul se va încheia tot într-o zi de vineri, ceea ce înseamnă că va fi prelungit cu o zi, potrivit regulilor liturgice. Postul se prelungește și în ziua sărbătorii însăși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin.
În aceste două săptămâni, Biserica recomandă citirea zilnică a Paraclisului Maicii Domnului, precum și alte rugăciuni închinate Născătoarei de Dumnezeu.
Din punct de vedere alimentar, postul este mai blând decât cel al Paștelui, dar mai aspru decât cel al Crăciunului sau al Sfinților Apostoli.
Potrivit Tipicului cel Mare și Învățăturii despre posturi din Ceaslovul Mare, în Postul Adormirii Maicii Domnului se ține ajunare strictă în zilele de luni, miercuri și vineri. În aceste zile, credincioșii postesc până în jurul Ceasului al IX-lea (aproximativ ora 15:00), iar apoi se consumă mâncare uscată, adică fără ulei sau preparate gătite.
Marțea și joia, este permis consumul de legume fierte, însă fără untdelemn.
Sâmbăta și duminica sunt zile de dezlegare la untdelemn și vin, iar în ziua praznicului Schimbarea la Față a Domnului (6 august), se face dezlegare la pește.
Iată o listă de idei de mâncare uscată, potrivite pentru zilele de ajunare din Postul Adormirii Maicii Domnului (lunea, miercurea și vinerea), adică fără ulei și fără preparare termică:
Pâine uscată cu legume crude
pâine integrală, de post
roșii, castraveți, ardei gras
frunze de salată, ridichi
Salată simplă fără ulei
roșii, castraveți, ceapă
sare, zeamă de lămâie sau oțet natural
verdețuri (pătrunjel, busuioc)
Fructe proaspete sau uscate
mere, prune, struguri, banane
curmale, smochine, stafide
se pot combina într-o salată de fructe fără adaos
Nuci și semințe crude
nuci românești, migdale, caju, alune de pădure
semințe de floarea-soarelui sau dovleac
atenție la cantitate, fiind foarte sățioase
Lipie cu humus simplu fără ulei
humus preparat cu năut fiert, lămâie, usturoi, fără ulei
servit cu lipie uscată sau legume crude
Orez fiert simplu (răcit)
fără ulei, doar sare
servit rece cu legume crude sau murături
Frunze crude umplute
frunze de varză sau salată, umplute cu morcov ras, castravete, verdețuri tocate
opțional: un pic de zeamă de lămâie pentru gust
Pâine cu pastă de avocado simplă
avocado pasat cu sare și lămâie
fără ulei, fără adaosuri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News