Ilie Toader (Ion Aion), preotul ateu a răbufnit: ACEST DREPT S-AR CUVENI SĂ MI-L RESPECȚI!

Ilie Toader (stânga), pe vremea când slujea alături de IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei (Foto: Glasul adevărului)
Ilie Toader (stânga), pe vremea când slujea alături de IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei (Foto: Glasul adevărului)

Ilie Toader - cunoscut în mediul online drept Ion Aion, a renunțat la preoție în luna aprilie a acestui an după mai bine de un deceniu de predică.

Dacă în 11 ani nimeni nu a auzit de el, de când a renunțat la preoție, toată lumea vorbește despre marele preot ateu. Mesajele sale au devenit virale, unii nefiind de acord cu ceea ce postează, alții fiind de aceeași părere.

"Dacă te-ai trezi făcând un lucru în care nu te mai regăsești, dar toată pregătirea ta te-ar recomanda doar pentru acel lucru, TU ce ai face?

Dacă ai avea de ales – fără să existe vreun șef care să îți ceară socoteală și fără să existe vreo regulă în acest sens – repet, dacă ai avea de ales, de pildă, între a printa o predică de pe internet în 5 minute și a o citi relaxat în fața oamenilor sau, dimpotrivă, a te munci trei zile și trei nopți ca-n povești pentru a găsi cele mai frumoase cuvinte pe care le-ai putea spune și pentru a face niște oameni fericiți în trăirile lor, TU ce ai alege?
Dacă ar fi totuna să nu-ți pese de acei oameni și să cauți doar să câștigi de pe urma lor sau, invers, să găsești mai de preț a-i iubi până la cel mai neînsemnat (să fii singurul care plânge pentru o bătrână de 90 de ani la înmormântarea ei, în timp ce copiii îi veniseră doar pentru moștenire etc.), TU unde te-ai vedea în asta? Cum ai proceda?

Dacă ai ajunge în domeniul tău – spre deosebire de mulți alți colegi care abia se zbat la limita decenței (ceea ce ar trebui reținut!) – la un nivel care ți-ar asigura o viață LINIȘTITĂ și RESPECTABILĂ, dar nu ar fi viața ta, gândește-te bine!, TU încotro ai lua-o?

În fine, dacă te-ai bucura de toată aprecierea colegilor de breaslă, a superiorilor și a oamenilor din jurul tău, dar ți-ai pierde respectul față de tine, TU... CE AI ALEGE?
....

Conduita pe care am avut-o ca preot e ușor de verificat acum, fiind expus public. Nu înseamnă că am fost neprihănit ca sfinții, trebuie să fi greșit și eu față de unii oameni. Însă, ȘI CÂND M-AM REGĂSIT ÎN PREOȚIE ȘI CÂND NU, mi-am făcut datoria cât am putut de responsabil.

Mai departe mi-am ales o cale în care mă regăsesc, începând cu acest roman. Dacă are vreo valoare literară sau nu, deja nu mai pot decide eu, dar prin asta îmi voi verifica alegerea.

Însă nu am căutat notorietate cu orice preț. Nici nu îmi voi căuta reclamă lovind în BOR. Nu aș vrea să se vândă Spovedania decât pentru valoarea ei literară. Nici nu am scris acolo lucruri care să cântărească mai mult decât literatura ei.

Dar, fără a apărea prea des prin spațiul public, îmi voi susține opiniile într-un fel sau altul – e tocmai DREPTUL după care am tânjit și pentru care am plătit un preț mult mai mare decât ar trebui să îți justific ție.
Nu opiniile în sine, DAR ACEST DREPT S-AR CUVENI SĂ MI-L RESPECȚI! În rest, opiniile ar fi bine să mai și difere – tocmai ăsta e farmecul! Nu înseamnă că ăia care nu gândesc la fel ca tine sunt posedați de diavoli... Iar eu nu pretind să impun cuiva „adevărul" meu" ", a scris Ilie Toader pe Facebook.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel