Icoana cu un fragment din Sfânta Cruce, la procesiunile de la Catedrala Patriarhală din București de Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Vezi programul manifestărilor

Pentru al 7-lea an consecutiv, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează tradiționala procesiune „Calea Sfinților". Anul acesta, în procesiune vor fi purtate, alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, care va fi adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea. Evenimentul va avea loc vineri, 23 octombrie, de la ora 12:30.

Potrivit Patriarhiei Române, „La procesiunea calea Sfinţilor participă clericii din Capitală, dar şi din Judeţul Ilfov, respectiv protopopiatul Ilfov Nord şi protopopiatul Ilfov Sud", a precizat Arhim. Cons. Veniamin Goreanu, Sectorul Administrativ-Bisericesc, Arhiepiscopia Bucureștilor

Icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci va fi dusă înapoi în Ţara Sfântă în seara zilei de luni, 27 octombrie. Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și cele ale Sfântului Constantin Brâncoveanu vor rămâne sub baldachinul din apropierea Catedralei patriarhale până marți, 28 octombrie.

Binecuvântarea Sfântului Constantin Brâncoveanu pentru pelerini

Pentru a doua oară în Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu vor fi aduse pe Colina Bucuriei, eveniment prilejuit de hramul Catedralei patriarhale. De asemenea, tot pentru a doua oară, cinstitele odoare vor fi purtate în procesiune în capitala țării în care a domnit voievodul martir. Racla cu Moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu se păstrează în singura ctitorie a domnitorului din București, Biserica „Sfântul Gheorghe" - Nou de la Kilometrul 0.

Un alt eveniment istoric pentru ctitoria voievodului martir este prezența Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Preafericirea Sa va participa aici la Sfânta Liturghie, duminică, 26 octombrie.

Program liturgic special la Catedrala Patriarhală

Pelerinii și credincioșii care vor veni să se închine la sfintele moaște așezate în baldachinul din apropierea Catedralei patriarhale pot participa și la sfintele slujbe. Acestea vor fi oficiate atât în locașul de cult, cât și în altarul de vară din proximitatea acestuia.

Citește și: Traian Băsesu l-a decorat pe Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului şi al Întregii Palestine

„Slujbele vor începe la orele 18:00 în fiecare seară cu Privegherea Mare condusă de un ierarh înconjurat de un sobor de preoţi slujitori. Sfânta Liturghie sa va săvârşi dimineaţa de la orele 09:00. În ziua Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către cei doi Patriarhi, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României, înconjuraţi de membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre şi de alţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii noastre şi de alţi părinţi slujitori binecuvântând pe toţi credincioşii participanţi şi pelerinii care vor veni să se închine la Sfintele moaşte", a spus pr. Arhim. Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Programul manifestărilor 

Vineri, 24 octombrie 2014, la orele 12.30, va avea loc procesiunea cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala patriarhală pe bulevardul Regina Maria. De la aceeaşi oră, 12.30, de la biserica Sfântul Spiridon Nou, vor fi aduse în procesiune Sfintele Moaşte ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Cele două procesiuni se vor întâlni la Sfânta Cruce brâncovenească din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc întâmpinarea icoanei cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, care va oficia o vizită frăţească în Patriarhia Română la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 24-27 octombrie 2014.

La orele 13.00, va începe procesiunea Calea Sfinţilor pe Colina Bucuriei, de la Sfânta Cruce brâncovenească până la Catedrala Patriarhală în care vor fi purtate icoana cu un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi aleSfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Acestea vor fi depuse spre închinare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei pentru a fi venerate de către cler şi credincioşi până în ziua de marţi, 28 octombrie 2014.

Sâmbătă, 25 octombrie 2014, la orele 9.00, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

De la orele 11.00, în Sala Senatului a Universităţii din Bucureşti, va avea loc ceremonia de decernare a titlului de Doctor honoris causa al Universităţii din Bucureşti Preafericitului Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Ceremonia va fi precedată (orele 9.30) de întâlnirea Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului cu profesorii şi studenţii înscrişi la Programul de Studii Religioase al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Cu acest prilej, Patriarhul Ierusalimului va susţine o conferinţă.

La orele 13.00, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea şi delegaţia Patriarhiei Ierusalimului se vor întâlni cu Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României, la Palatul Cotroceni.

La orele 17.30, delegaţia Patriarhiei Ierusalimului va vizita şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

Duminică, 26 octombrie 2014, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la orele 9.30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi pe podiumulspecial amenajat în incinta Catedralei patriarhale.

De la aceeaşi oră, 9.30, delegaţia Patriarhiei Ierusalimului va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, ctitorie a Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu sfinţită de Patriarhul Hrisant Nottara al Ierusalimului la 29 iunie 1707.

După Sfânta Liturghie, de la orele 12.30, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României vor sfinţi şi inaugura Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice Sfântul Silvestru, construit în apropierea bisericii parohiei Sf. Silvestru din Bucureşti. La orele 17.00, delegaţia Patriarhiei Ierusalimului va vizita mănăstirea Snagov din apropierea Bucureştilor.

Luni, 27 octombrie 2014, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la orele 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel al României vor oficia Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul din apropierea Catedralei Patriarhale.

La orele 17.00, delegaţia Patriarhiei Ierusalimului va vizita Palatul Parlamentului.

La orele 19.00, la Sala Radio (studioul de concerte Mihail Jora) va avea loc etapa finală a celei de a şaptea ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească, intitulat Lăudaţi pe Domnul, organizat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române. Vor concura cele şase formaţii corale parohiale mixte câştigătoare ale concursurilor desfăşurate în fiecare mitropolie din ţară. Evenimentul va fi transmis în direct de posturile de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române.

Delegaţia Patriarhiei Ierusalimului condusă de Preafericitului Părinte Patriarh Teofil al III-lea cu icoana în care se păstrează un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci se va întoarce în Ţara Sfântă în ziua de luni, 27 octombrie 2014, orele 19.45.

Marţi, 28 octombrie 2014, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, la orele 7.00, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în Catedrala patriarhală.

De la orele 10.00, în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriahală, va avea loc şedinţa solemnă a Sfântului Sinod cu tema 2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.În cadrul şedinţei solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial şi mediatic desfăşurate de eparhiile Patriarhiei Române din ţară şi din străinătate în anul 2014.

Moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi aleSfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu vor rămâne spre venerare în baldachinul de pe Colina Patriarhiei până la închinarea ultimului pelerin.

Hrană pentru pelerini

Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi și anul acesta alături de pelerini. Pentru a-i întâmpina cum se cuvine, reprezentanții sectorului au pregătit pachete cu hrană pentru fiecare zi a pelerinajului.

„Ca în fiecare an Arhiepiscopia Bucureştilor va asista pelerinii oferind hrană. În fiecare zi se vor distribui aproximativ 4000 porţii de hrană, în total aprox. 12.000 de porţii. Pe timpul nopţii vom oferi ceai, cafea, apă plată. De asemenea, avem în vedere să asigurăm o asistenţă medicală primară şi o asistenţă medicală de urgenţă cu sprijinul SMURD-ului, al serviciului de ambulanţă Bucureşti Ilfov şi al Crucii Roşii sector IV astfel încât să evităm momente neplăcute şi să fim alături de pelerinii care vor veni pe Dealul Patriarhiei", a declarat Arhid. Cons. Ionuț Iordăchescu de la Sectorul Social-Filantropic, Arhiepiscopia Bucureştilor.

Anul acesta, pelerinajul la moaștele Sfântului Cuvios Dimitire cel Nou se va desfășura în perioada 24-28 octombrie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy