Human Rights: Egiptul, țara în care disparițiile și tortura sunt ceva obișnuit

Egiptul nu reușește să respecte regulile fundamentale ale drepturilor omului în contextul în care arestările arbitrare, disparițiile și cazurile de tortură contra disidenților au devenit ceva obișnuit începând din 2013, atenționează un raport elaborat de organizația Human Rights Watch (HRW).

Human Rights Watch consideră că tortura răspândită în Egipt probabil constituie o crimă împotriva umanității, menționează organizația pentru drepturile omului, care le-a cerut guvernului de la Cairo și Națiunilor Unite să judece în propriile tribunale ofițerii și alți oficiali egipteni acuzați de comiterea unor acte de tortură.

HRW semnalează că, după alegerea în funcție a președintelui Abdel-Fattah al-Sissi, în 2014, cazurile de tortură cu implicarea serviciilor de securitate egiptene și lipsa pedepselor pentru aceste fapte s-au înmulțit.

Un număr de 19 foști deținuți și familia unui alt deținut, care au fost torturați în perioada 2014 și 2016, au fost intervievați pentru elaborarea raportului HRW.

Declarațiile lor reflectă modul în care 'poliția și ofițeri din Agenția de Securitate Națională au folosit constant tortura în timpul anchetelor lor pentru a-i forța pe cei considerați disidenți să mărturisească sau să divulge informații ori pentru a-i pedepsi', adaugă raportul.

În cele mai multe cazuri, ofițerii au renunțat la tortură de îndată ce au obținut informațiile dorite sau numele prietenilor și cunoștințelor suspecților, mai notează documentul.

În iulie 2013, armata, condusă pe atunci de Abdel-Fattah al-Sissi, l-a destituit pe președintele islamist Mohammed Morsi în urma unor ample proteste în care i s-a cerut să renunțe la funcție. De atunci, mii de membri ai Frăției Musulmane și de simpatizanți ai lui Morsi, precum și activiști care se opun președintelui Abdel-Fattah al-Sissi au făcut obiectul detențiilor și al proceselor judiciare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel