Horațiu Moldovan, intervenție la Antena 3. Replică la afirmațiile lui Raed Arafat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a intervenit la Antena 3, pentru a da o replică la criticile secretarului de stat Raed Arafat la adresa OUG pe Sănătate, dată de Guvernul Orban în ultima ședință de guvern. 

Iată polemica de la Antena 3: 

Horațiu Moldovan: Doresc să fac precizări legate de comentariile doctorului Arafat. Este important să înțeleagă lumea ce se întâmplă cu pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale complexe, legate de patologia oncologică, de cancer, și pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale în sfera bolilor cardio-vasculare. Aceste proceduri complexe sunt decontate la un nivel mic, nerealist, care nu acoperă costurile și, ca atare, trebuie completate aceste deconturi, din alte surse, atât în ceea ce privește spitalele publice, cât și în ceea ce privește spitalele private. Ceea ce dorim să realizăm este o decontare reală a acestor servicii și egală, astfel încât un pacient care are o tumoră, cancer, să poată să aleagă să se opereze în spitalul public sau privat, unde dorește și să fie decontat integral acest serviciu, la nivelul costului real. Dacă tariful este normal, este cu accesibilitate egală. (...) Vom puși să rezolvăm cam același număr de pacienți, indiferent dacă se vor adresa unui spital public sau unui spital privat. În ceea ce privește împingerea pacienților dinspre public spre privat, medicii care realizează operațiile nu au dreptul să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări decât într-un singur spital pe care-l aleg dânșii, unii la public, alții la privat. 

Raed Arafat: Acest aspect cu faptul că sunt decontați de Casă pe un singur contract există și acum. Problema este că totuși împingerea bolnavilor continuă. Am văzut cu ochii mei acorduri între anumite spitale și medici cu contract pe Casă în spitalele publice și contractul era așa: pentru primii atâția bolnavi - atât la sută, pentru următorii atâția bolnavi - atât la sută. Erau redirecționați de la spitalul public către cel privat, iar medicul lucra în ambele locuri. La un moment dat poate fi găsită o soluție prin care spitalul public să fie cu medicii lui, cel privat cu ai lui și competiția să fie cu atât mai serioasă, precum și complementaritatea poate să fie mult mai sănătoasă. 

Horațiu Moldovan: De acord cu doctorul Arafat, dar dacă pacienții sunt împinși dinspre public și privat, pacientul va trebui să plătească mult mai mult în momentul de față, va fi un contract liber între operatorul privat și pacient. (...) Dacă un doctor este co-interesat sau dorește să suplimenteze costurile unei operații, ducând pacientul în privat, fără contract cu Casa, asta este o problemă pe care urmează să o discutăm în altă situație, nu în contextul Ordonanței de care vorbim care gestionează banul public. 

Raed Arafat: Eu am comentat mai mult partea care ține de UPU, care privește ingerința privatului în banii publici. Asta nu vom mai putea opri, este o deschidere, modificările deschis o ușă care se va deschide și mai mult în viitor. 

Horațiu Moldovan: Așa este, medicina de urgență e un domeniu strategic, care trebuie să fie controlat de stat. Aici nu e niciun dubiu, nici în ceea ce vrem noi să facem. Luând ca exemplu programul de infarct, pentru că este ușor de înțeleg pentru toată lumea: dacă un pacient face astăzi infarct, oriunde în România, conform programului care funcționează, el este adresat unui centru de infarct. Centrele care astăzi rezolvă această problemă nu mai fac față. Doresc să precizez un lucru pe care doctorul Arafat îl cunoaște foarte bine: distanța în timp între diagnostic și intervenție este esențială în rezolvarea unui bolnav cu infarct acut, adică trebuie să fie cât mai scurtă, timpul trebuie să fie minimum pentru ca șansele de succes să fie maxime. Ca atare, vrem să introducem și alte centre în program, în primul rând, publice, în al doilea rând, private, care să aibă acces la programul de infarct. 

(...)

Horațiu Moldovan: Această dezbatere a avut loc pe larg în cadrul Ministerului Sănătății, vorbim de urgențe, nu de situații de urgență, care sunt apanajul Ministerul de Interne. 

Raed Arafat: Coordonarea asistenței medicale de urgență este la DSU, conform Ordonanței 1/2014, care prevede consultarea în amănunt a acestui aspect. Avem un cuvânt asupra asistențe medicale de urgență, vorbesc de pre-spital și de UPU. Era normal să fim la masă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel