Hidromel, licoarea zeilor, preparată în România de un maramureșean

Licoarea despre care legendele spun că era secretul nemuririi zeilor greci a ajuns după mii de ani marcă înregistrată de Maramureş.

Potrivit Digi 24, maramureșeanul Eugen Libotan a reușit, după ani şi ani de încercări, să pună la punct reţeta perfectă a fabricării ambroziei, nectarul din miere şi polen, despre care legendele spun că era licoarea zeilor. 

În adolescență, Eugen Libotan a văzut filmul realizat după celebrul roman al lui Henryk Sienkiewicz, „Prin foc şi sabie", și s-a întrebat din ce era făcut „vinul" pe care îl beau cavalerii polonezi.

Aşa a început Eugen Libotan să caute reţeta ce părea pierdută în timp, pe care a găsit-o într-un manual de apicultură, vechi de zeci de ani, lansat într-o ediţie limitată, după care a început să fabrice hidromel, produs care datează de 4000-6000 de ani. 

Cunoscut şi sub denumirea de mied, hidromelul este o băutură alcoolică slabă, dulce şi parfumată, obţinută prin fermentarea mierii de albine şi a polenului.

Licoarea are un gust plăcut, acrişor şi acidulat, uşor alcoolizat.

"Nu este o băutură de şpriţ, de cursă lungă. Este o băutură foarte fină, delicată, cu un gust plăcut, catifelat şi se consumă ca desert" a declarat Eugen Libotan.

Maramureșeanul nu produce mai mult de 150 de litri de mied pe an şi îl vinde doar la târguri de profil. O sticlă de 700 de mililitri costă 15 lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel