Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Hidrologii avertizează cu privire la debitul Dunării

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o prognoză în ceea ce privește debitul Dunării pe următoarele trei luni. 

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa sub mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie, în timp ce în iulie va fi uşor peste valoarea medie prognozată de hidrologi, relevă analiza pe trei luni realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), scrie Agerpres. 

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 50% din mediile lunare în mai, iunie şi iulie.

Prognoza pentru lunile mai şi iunie 2020

 

Astfel, în lunile mai şi iunie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici, respectiv sub 30%, pe râurile din bazinele hidrografice: Siret (cu excepţia Bistriţei şi Buzăului), Prut mijlociu şi inferior, Vedea, Olt inferior şi pe râurile din Dobrogea.

În luna iulie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Bârlad, Vedea, Olt inferior, Prut mijlociu şi inferior, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.

"În cursul lunilor mai, iunie şi iulie sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ", avertizează hidrologii.

Debitul maxim estimat 

 

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna mai este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mult mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna iunie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 6.000 mc/s, sub valoarea medie multianuală a perioadei, de 6.400 mc/s, iar cel minim de 3.500 mc/s.

Pe de altă parte, pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.500 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.22