Guvernul Poloniei îndeamnă cetățenii să adune lemne din păduri pentru a face față crizei energetice

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki

Autoritățile din Polonia le-au reamintit vineri cetățenilor că pot să adune lemn de foc din păduri pentru a se încălzi pe fondul creșterii costurilor energetice din țară. 

Guvernul a spus că ia măsuri pentru a facilita colectarea lemnelor de foc pentru oameni, în efortul de a reduce presiunea creată de facturile vertiginoase la energie și de lipsa de cărbune.

”Este întotdeauna posibil, cu acordul pădurarilor, să colectăm ramuri pentru combustibil”, a spus ministrul adjunct al Climei și Energiei Edward Siarka.

Potrivit publicației Euronews, oponenții partidului de guvernământ ”Lege și Justiție” au afirmat că aceste comentarii au demonstrat eșecul guvernului asupra deținerii controlului asupra economiei în general.

Inflația din Polonia a urcat la 14% în ultimele săptămâni, prețurile combustibililor atingând 8 zloți (1,87 dolari) pe litru. Salariul mediu lunar în Polonia este de aproximativ 7110 zloți (1800 USD).

Lemne din pădure, dar nu fără permisiunea pădurarilor

Vorbind pentru postul de televiziune polonez Polsat, purtătorul de cuvânt al Pădurilor de Stat Michał Gzowski le-a reamintit celor care doresc să strângă lemne că trebuie să obțină mai întâi permisiunea de la unitatea forestieră locală. 

”Chiar și un telefon este suficient”, a spus el, dar a adăugat că oamenii pot lua doar lemne de foc deja întinse pe pământ și nu pot tăia copaci.

Guvernul prim-ministrului Mateusz Morawiecki dă vina pe invazia rusă a Ucrainei pentru creșterea costurilor, numind-o ”Putinflacja” sau ”Putinflație”.

 

 

Criticii spun însă că războiul este doar parțial de vină

 Potrivit criticilor, costurile au crescut timp de șapte ani în conformitate cu politicile de cheltuieli sociale ale Legii și Justiției, care includ alocații în numerar pentru familiile cu copii și persoanele în vârstă. 

”Vom strânge cu toții tufișuri din vreascuri”, a declarat vineri Donald Tusk, liderul Platformei Civice de opoziție. ”Pentru că aceasta pare a fi cea mai recentă idee de prevenire a sărăciei poloneze pe care Legea și Justiția au pregătit-o pentru noi toți”, a mai declarat acesta.

Lemnul de foc, ca produs secundar al exploatării forestiere în pădurile deținute de stat, a fost de mult vândut întreprinderilor, instituțiilor și persoanelor fizice. Cu toate acestea, conform noilor reguli, indivizilor li se va acorda prioritate. Agenția forestieră poloneză a crescut și cantitatea de lemn disponibilă.  

Importurile de lemn din Rusia și Belarus s-au oprit complet la izbucnirea războiului din Ucraina, iar cele din Ucraina au scăzut cu aproximativ 75%, a raportat polonezul Dziennik Gazeta Prawna.

Partidul Lege și Justiție a declarat că caută modalități de a atenua criza energetică, declarând că opt nave care transportă peste 700.000 de tone de cărbune sunt în drum spre Polonia.

Citește și...

PNRR-ul Poloniei primește undă verde, în ciuda nerespectării statului de drept. Ce măsuri se angajează să ia în Justiție

Bugetul alocat este de 23,9 miliarde de euro în granturi și 11,5 miliarde euro în împrumuturi, în cadrul Facilității pentru Redresare și Reziliență (FRR).

FRR este instrumentul cheie din centrul NextGenerationEU, care va oferi până la 800 de miliarde de euro (la prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE.

Planul Poloniei include repere legate de aspectele importante ale independenței sistemului judiciar, care sunt de o importanță deosebită pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru a pune în aplicare condițiile pentru o implementare eficientă a planului de redresare și reziliență. 

Polonia trebuie să demonstreze că aceste etape sunt îndeplinite înainte de a putea fi efectuată orice plată în cadrul FRR.

Evaluarea Comisiei arată că planul Poloniei alocă 42,7% din bugetul total PNRR pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Se preconizează că implementarea planului Poloniei va contribui în mod semnificativ la decarbonizarea economiei poloneze prin creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic, eficiența energetică a economiei și independența aprovizionării cu Energie a Poloniei.

Aceasta include finanțare substanțială pentru centralele de energie eoliană offshore, precum și modificări cheie ale cadrului de reglementare care facilitează construcția de parcuri eoliene offshore și onshore. 

Mai mult, implementarea planului este de așteptat să susțină o renovare eficientă energetic a clădirilor, modernizarea transportului feroviar și cu autobuzul, siguranța rutieră și dezvoltarea tehnologiilor ecologice cu hidrogen.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel