PNRR-ul Poloniei primește undă verde, în ciuda nerespectării statului de drept. Ce măsuri se angajează să ia în Justiție

Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Comisia Europeană a oferit astăzi o evaluare pozitivă a planului de redresare și reziliență al Poloniei. 

Bugetul alocat este de 23,9 miliarde de euro în granturi și 11,5 miliarde euro în împrumuturi, în cadrul Facilității pentru Redresare și Reziliență (FRR).

FRR este instrumentul cheie din centrul NextGenerationEU, care va oferi până la 800 de miliarde de euro (la prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în întreaga UE.

Planul Poloniei include repere legate de aspectele importante ale independenței sistemului judiciar, care sunt de o importanță deosebită pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru a pune în aplicare condițiile pentru o implementare eficientă a planului de redresare și reziliență. 

Polonia trebuie să demonstreze că aceste etape sunt îndeplinite înainte de a putea fi efectuată orice plată în cadrul FRR.

Evaluarea Comisiei arată că planul Poloniei alocă 42,7% din bugetul total PNRR pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Se preconizează că implementarea planului Poloniei va contribui în mod semnificativ la decarbonizarea economiei poloneze prin creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic, eficiența energetică a economiei și independența aprovizionării cu Energie a Poloniei.

Aceasta include finanțare substanțială pentru centralele de energie eoliană offshore, precum și modificări cheie ale cadrului de reglementare care facilitează construcția de parcuri eoliene offshore și onshore. 

Mai mult, implementarea planului este de așteptat să susțină o renovare eficientă energetic a clădirilor, modernizarea transportului feroviar și cu autobuzul, siguranța rutieră și dezvoltarea tehnologiilor ecologice cu hidrogen.

Comisia constată că planul Poloniei alocă 21,3% din alocarea totală măsurilor care sprijină tranziția digitală. Acestea includ investiții pentru a oferi acces universal la internet de mare viteză, digitalizarea serviciilor publice, echipamente IT pentru școli, competențe digitale și securitate cibernetică.

Reformele în Justiție pe care trebuie să le realizeze Polonia

Planul Poloniei conține mai multe reforme pentru a îmbunătăți climatul investițional din Polonia. Aceasta include o reformă cuprinzătoare a regimului disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi, care ar trebui să consolideze aspecte importante ale independenței sistemului judiciar.

O astfel de reformă va trebui să respecte următoarele angajamente:

- Toate cauzele disciplinare împotriva judecătorilor vor fi judecate de o instanță, diferită de Camera de disciplină actuală, care respectă cerințele dreptului UE în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție și este, astfel, independentă, imparțială și stabilită prin lege;
- Judecătorii nu pot fi supuși răspunderii disciplinare pentru depunerea unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare la Curtea de Justiție, pentru conținutul hotărârilor lor judecătorești sau pentru a verifica dacă o altă instanță este independentă, imparțială și stabilită prin lege;
- Drepturile procedurale ale părților în procedurile disciplinare sunt consolidate;
- Toți judecătorii afectați de hotărârile anterioare ale Camerei de disciplină vor avea dreptul ca aceste hotărâri să fie revizuite fără întârziere de către o instanță care respectă cerințele UE și, prin urmare, este independentă, imparțială și stabilită prin lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel