Guvernul Orban anunţă deficit de 4,3 la sută. Alex Coita, reacţie: Uriaş. Vom strânge cureaua

Alex Coita
Alex Coita

Politologul Alex Coita a reacţionat după ce Guvernul Orban a anunţat că deficitul pe 2019 va atinge 4,3 la sută din PIB şi a anunţat că românii vor fi nevoiţi să strângă cureaua. 

"4,3% este un deficit bugetar uriaș! Este prima dată din 2011 când România încalcă flagrant criteriile de la Maastricht ale UE, care stabilesc o limită maximă pentru deficit de 3% din PIB.

Nu înțeleg cum actualul Guvern vântură cu atâta nonșalanță această cifră, în condițiile în care execuția bugetară la 10 luni situa deficitul la doar 2,8% din PIB. Cum ajungi de la 2,8 la 4,3 în doar două luni, mai ales în condițiile în care ai la îndemână pârghia rectificării bugetare, prin care poți controla rezultatul final al execuției bugetare?

Trebuie spus că PSD-ul, acuzat în repetate rânduri de fosta opoziție și de președinte de iresponsabilitate fiscală a reușit mereu în ultimii ani să țină deficitul în limita a 3%. Primul derapaj macroeconomic semnificativ al economiei românești are loc, iată, sub o guvernare liberală!

Dezechilibrul bugetar de anul acesta va costa România credibilitate pe piețele financiare și va însemna costuri mai mari la credite externe dar și posibil o retrogradare a ratingului de țară, ceea ce ar fi extrem de grav.

Există din punctul meu de vedere două explicații pentru ce se întâmplă acum la finanțe: fie cineva a scăpat hățurile fie trebuie pregătit terenul pentru o austeritate „sănătoasă".

Indiferent de caz, rezultatul va fi același: vom strânge cureaua!", a scris Alex Coita pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel