Guvernul Croaţiei a căzut în urma unei moţiuni de cenzură

Guvernul croat, condus de tehnocratul Tihomir Oreskovic, a căzut joi în urma unei moţiuni de cenzură care a fost depusă de formaţiunea conservatoare HDZ, membră a coaliţiei de guvernare, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Guvernul lui Oreskovic a fost instalat cu cinci luni în urmă cu sprijinul HDZ, dar raporturile din interiorul coaliţiei s-au degradat în urma unei afaceri de conflict de interese în care a fost implicată soţia vicepremierului Tomislav Karamarko, preşedintele HDZ, acesta demisionând miercuri din guvern. Ea a fost acuzată că a încheiat un contract de consultanţă în valoare de 60.000 de euro cu un lobbyst care lucrează pentru grupul petrolier ungar MOL, aflat în conflict cu guvernul croat. 

Partidul HDZ intenţionează acum să-l propună premier pe ministrul de finanţe, Zdravko Maric. Dacă în termen de 30 de zile nu se formează un nou cabinet, atunci preşedinta Kolinda Grabar va trebui să convoace alegeri legislative anticipate. 

Scrutinul legislativ din noiembrie 2015 a fost câştigat de o coaliţie de centru-dreapta, care l-a numit premier pe Tihomir Oreskovic, un om de afaceri croato-canadian fără nicio experienţă politică şi până atunci total necunoscut în Croaţia. 

Dar aceste luni de guvernare de dreapta - ce au succedat executivului social-democrat care a condus Croaţia timp de patru ani - au fost marcate de critici virulente. Formaţiunea HDZ a fost acuzată de derive de dreapta, precum exaltarea valorilor tradiţionale, rolul sporit al Bisericii catolice în special în educaţie şi relativizarea crimelor regimului ustaş, aliat al naziştilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel