Guvernul a cedat: La UMF Târgu Mureş vor fi 350 locuri cu predare în lb.maghiară şi 50 în lb.engleză

protest
protest

În ședința de Guvern de marți,  s-a decis modificarea structurii UMF din Târgu Mureş, prin înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie cu predare în limba maghiară (350 de locuri) şi engleză (50 de locuri)

[caption id="attachment_166378" align="alignleft" width="300" caption="Protestele studenților mediciniști de la Târgu Mureș au rămas fără rezultat"][/caption] PDL a cedat șantajului UDMR și a decis, în ședința de marți, înființarea Facultății de Medicină și Farmacie la UMF Târgu Mureș. Hotărârea este un cadou făcut  UDMR-ului în apropierea zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de pretutindeni.

„Scopul elaborării noului proiect de act normativ se înscrie în preocupările noastre de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare profesională”, se precizează în documentul amintit. Proiectul cuprinde modificarea structurii Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureş.

În documentul anexat HG se face o disctincţie clară între Facultatea de medicină şi farmacie cu predare în limba română şi Facultatea de medicină şi farmacie cu predare în limba maghiară, respectiv limba engleză. Astfel, se precizează că pentru predarea în limba maghiară sunt 400 de locuri disponibile astfel: Medicină – 200 de locuri; Asistenţă medicală generală – 50 de locuri; Farmacie – 75 de locuri; Moaşe – 25 de locuri. În cazul specializării Farmacie se menţionează că locurile respective „sunt autorizate provizoriu să funcționeze în anul universitar 2012-2013”. În privinţa liniei de predare în limba engleză, sunt disponibile 50 de locuri, la specializatea Medicină.

Pentru predarea în limba română la UMF Tărgu Mureș sunt disponibile 775 de locuri, împărţite astfel: 115 locuri la Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie, 230 de locuri la Facultatea de Medicină Dentară şi 430 de locuri la Faculttea de Medicină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel