Guvern Germania. Scandal după acordul SPD cu Merkel

Partidul Social-Democrat german (SPD), care a ajuns miercuri la un acord de principiu cu blocul conservator condus de Angela Merkel cu privire la distribuirea portofoliilor în viitorul guvern de la Berlin, este scena unor divergenţe interne legate de participarea la guvernare, notează vineri dpa. 

Liderul Jusos (abrevierea numelui organizaţiei de tineret a SPD), Kevin Kuehnert, urmează să lanseze vineri după-amiază, în oraşul Leipzig (estul Germaniei), o campanie în care le va solicita celor aproximativ 464.000 de membri ai formaţiunii politice să respingă acordul încheiat cu conservatorii. 

Membrii SPD îşi vor exprima votul în perioada 20 februarie - 2 martie, iar rezultatul va fi anunţat în 4 martie. 

Jusos se opune deschis participării social-democraţilor la o nouă 'mare coaliţie' alături de blocul conservator şi se teme că SPD îşi va pierde identitatea în viitorul guvern condus de Angela Merkel. 

Partidul, pierderi în zona credibilității 

Jusos şi mai mulţi membri ai aripii dure a SPD susţin că partidul este în pierdere de credibilitate după ce liderul său, Martin Schulz, care declarase iniţial că social-democraţii trec în opoziţie în urma rezultatelor dezamăgitoare din alegerile din septembrie anul trecut, a anunţat ulterior că formaţiunea va negocia cu conservatorii o participare la guvernare. 

De asemenea, Schulz promisese că nu va deţine o funcţie în noul guvern condus de Merkel, însă miercuri s-a anunţat că liderul SPD va deţine portofoliul externelor în viitorul executiv. În aceeaşi zi, Martin Schulz a anunţat că se va retrage de la conducerea SPD. 

Acord târziu 

Uniunea Creştin-Democrată (CDU), aliatul său bavarez Uniunea Creştin-Socială (CSU) şi Partidul Social-Democrat (SPD) au ajuns, miercuri dimineaţă, la un acord asupra formării unui guvern de coaliţie la Berlin. 

După o rundă de tratative de peste 20 de ore, social-democraţii germani - care au participat la o 'mare coaliţie' alături de blocul conservator şi în perioada 2013-2017 - au reuşit să păstreze portofoliul muncii şi afacerilor sociale, deşi postul era dorit şi de CSU, conform unor surse apropiate negocierilor. SPD a dorit să păstreze în noul guvern poziţia de ministru de externe şi va deţine şi portofoliul finanţelor, care a fost deţinut până acum de CDU, partidul cancelarului Angela Merkel, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel