Gruparea rusă Lupii Nopţii povoacă îngrijorare în Slovacia

Crește îngrijorarea în Slovacia față de influenţa grupării ultranaţionaliste ruse Lupii Nopţii.

Clubul de motociclişti ultranaţionalişti ruşi Lupii Nopţii îşi extinde prezenţa în Slovacia, ceea ce determină această ţară din NATO să încerce să-i reducă influenţa, pe fondul ascensiunii extremei-drepte, notează miercuri Reuters.

Lupii Nopţii, organizaţie supusă sancţiunilor SUA pentru rolul său în evenimentele din estul Ucrainei, a deschis o filială slovacă în iunie şi a desfăşurat în aceeaşi lună exerciţii în stil militar cu Recruţii Slovaci, o grupare paramilitară cu 200 de membri. Slovacia este cea mai pro-rusă dintre ţările din Grupul de la Vişegrad (care mai cuprinde Ungaria, Polonia şi Republica Cehă), potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Ipsos în 2017.

Parte a propagandei pro-ruse

Ţara a permis trecerea grupului de bikeri ruşi în tradiţionala lor călătorie de la Moscova la Berlin, în timp ce Polonia a interzis acest lucru. Ministrul adjunct al apărării slovac Robert Ondrejcsak s-a declarat îngrijorat de posibila ascensiune a mişcărilor care se opun principiilor democratice şi de potenţiala ameninţare din partea Lupilor Nopţii ca parte a propagandei pro-ruse.

Recenta cooperare între Recruţii Slovaci cu filiala locală a Lupilor Nopţii - un instrument soft power al propagandei şi strategiei hibride ruse, care se declară în mod deschis împotriva sistemului democratic, împotriva UE şi NATO - este chiar şi mai îngrijorătoare, a spus oficialul de la Bratislava.

Clubul 'Lupii Nopţii' a fost creat în 1989 puţin înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi numără peste 5.000 de membri în întreaga fostă URSS. Ei s-au remarcat în Crimeea cu puţin timp înainte de anexarea sa de către Rusia, în martie 2014, şi în estul Ucrainei, unde mai mulţi membri ai clubului s-au alăturat combatanţilor rebeli.

Vezi și: Neymar, plătit cu o sumă fabuloasă pentru a-și cere scuze


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel