A doua zi de GREVĂ la STB. Șoferii REFUZĂ să iasă pe traseu. Directorul Criț, despre DEMISIE/ Nicușor Dan anunță concedieri

Greva de la STB a blocat Capitala
Greva de la STB a blocat Capitala

Greva angajaților STB continuă și vineri, în ciuda deciziei executorii a instanței care a suspendat protestul.

UPDATE: Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, încetarea grevei salariaţilor de la Societatea de Transport Bucureşti (STB), stabilind că aceasta este ilegală. Judecătorii au decis reluarea imediată a activităţii.

Hotărârea instanţei este executorie, deși nu este definitivă. 

UPDATE: Directorul STB, noi declarații, în conferință de presă: 

Nicușor Dan cere ca PSD să intervină

UPDATE: Nicușor Dan a declarat: ”Discuțiile, negocierile urmează, dar suntem în momentul în care legea trebuie aplicată. Cine nu aplică o hotărâre judecătorească executorie obligatorie săvârșește o infracțiune”. ”Avem de-a face cu o manifestare total irațională” a mai spus primarul general. Să nu reiei lucrul în aceste condiții, riscând pierderea contractului de muncă și condamnare penală e o atitudine irațională, pe care, sincer, nu o înțeleg” a continuat el. Șefii de autobază și de depou au fost convocați de Nicușor Dan, la ora 12:00, ca să le transmită angajaților STB hotărârea de a merge înainte cu aplicarea legii și a hotărârii judecătorești și ca să le înțeleagă care sunt acele probleme care pot fi rezolvate. ”Esențial este să respectăm legea în statul român” a transmis el. ”Cer PSD să se pronunțe” a mai spus primarul. ”Avem o grevă care paralizează Bucureștiul, organizată de un consilier general PSD, un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD. Cer PSD să se pronunțe: fie susține manifestația care paralizează orașul, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat greva” a mai spus Nicușor Dan. Întâlnirea de la ora 12:00 nu va fi o negociere, ci o informare, a precizat el. ”Nu schimbă cu nimic starea de fapt” a susținut. Despre solicitarea cu privire la demisia directorului STB, Nicușor Dan afirmă: ”Nu poți să faci o ambiție personală”. 

Nicușor Dan a spus că vor fi dați afară unii angajați ai STB: ”Individual. Nu cred se va ajunge vreodată ca 5.000 de oameni sau 10.000 de oameni să fie toți, simultan, dați afară”. 

Adrian Criț, directorul STB, despre demisie: Nu e cazul

”Sunt numit de Consiliul de Administrație în această funcție” a spus Adrian Criț, director STB, la Digi24, întrebat dacă-și dă demisia. El a subliniază că sindicatele forțează angajatul să lucreze suplimentar, orele nefiind regăsite și-n buget, precizând că trebuie să evolueze STB prin digitalizare. ”Nu se investește în binele angajatului, acest lucru trebuie să înceteze” a continuat directorul STB. ”Nu e cazul” a spus acesta despre demisie. ”Am preluat STB cu o datorie istorică de 1,3 miliarde la ANAF” a continuat Criț, care a spus că acum datoria este aproape la jumătate. 

Citește aici mai mult

UPDATE: A fost deschis dosar penal la autosesizarea Brigăzii de Transport București. De asemenea, o plângere penală a fost depusă și de directorul STB. 

UPDATE: Nicușor Dan, primarul Capitalei, urmează să facă iar declarații, asta după ce joi dimineață a acuzat că greva este ilegală și politică. Sindicaliștii au spus, joi, că vor relua activitatea când directorul STB va demisiona. 

Situația a fost anticipată de STB de joi seara, într-un comunicat. ”Personalul implicat în greva ilegală care a paralizat Capitala refuză să-și reia activitatea și există posibilitatea ca această grevă să continue și vineri”, a anunțat joi seara Societatea de Transport București (STB) SA.

Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs.

”Din verificările efectuate, s-a constatat că personalul implicat în această grevă ilegală care a paralizat astăzi Capitala, refuză să-și reia activitatea. Există posibilitatea ca această grevă să continue și mâine, liderii sindicali punând presiune pe salariații STB SA pentru a nu-și îndeplini sarcinile de lucru”, se arată în comunicat, potrivit Mediafax.

Vezi și: Episodul cu ”telefonul prefectului și greva STB”. Nicușor Dan, tăcere totală, iar prefectul încă nu a explicat cum vorbește cu primarul în caz de forță majoră

Conducerea STB face apel "la simțul de responsabilitate al angajaților săi" și le solicită acestora "să reia imediat activitatea de transport public", asigurându-i pe bucureșteni că va lua "toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate".

Reamintim că traficul din București a fost perturbat joi după ce angajații STB, societatea de transport public din București au intrat în grevă generală, iar autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu au ieșit pe traseu, sindicaliștii spunând că revendicările lor privind creșterile salariale nu au fost soluționate.

Directorul societății de transport din Capitală a replicat că salariul mediu brut este de 7.000 de lei, i-a acuzat pe sindicaliști de acțiuni ilegale și a vorbit despre furturi de combustibil și de probleme cu comenzile de piese.

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a spus că greva este una ilegală, orchestrată de sindicatul reprezentativ condus de liderul sindical Vasile Petrariu, consilier PSD.

Liderul sindical Vasile Petrariu a susținut că nu a primit nicio decizie de la tribunal:

"Nu am primit încă nicio decizie, nicio comunicare de la tribunal, doar am văzut la televizor. Dacă asta va fi decizia, îi vom informa pe oameni şi oamenii vor decide ce au de făcut.

Suntem obligaţi să-i informăm, iar oamenii vor decide, pentru că şi până acum noi nu am avut treabă cu acest conflict”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel