COD ROȘU de inundații în Gorj și Vâlcea. Orașul Novaci lovit de o viitură de 5 metri

Orașul Novaci a fost lovit de o viitură de circa 5 metri. Zeci de persoane care locuiesc în zona Valea Gilortului din oraş urmează să fie  evacuate, marţi, de către autorităţi, după ce râul Gilort a ieşit din matcă din cauza precipitaţiilor abundente căzute în ultima perioadă. Trei elicoptere ce aparțin unităților MAI au fost trimise marți, din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, către gospodăriile inundate din localitățile Novaci, Văideeni și Brezoi. Traficul rutier pe drumul naţional DN 7A către staţiunea Voineasa a fost blocat total marţi la prânz în urma aluviunilor căzute pe şosea în zona localităţii Mălaia.

Hidrologii au emis o avertizare de COD ROȘU de inundaţii pe râurile Gilort, Lotru, cursul superior al Olteţului şi afluentul său Cerna, din judeţele Gorj şi Vâlcea, valabilă marţi de la ora 14.15 până la ora 23.00.

În zona Novaci vor fi evacuate aproximativ 70 de familii ale căror locuinţe sunt în pericol din cauza debitului foarte crescut al râului Gilort.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, Mihai Avrămescu, a precizat că pompierii intervin pentru îndiguire în zona inundabilă, iar Primăria Novaci se va ocupa de evacuarea localnicilor.
Pompierii intervin la această oră în zona Novaci, unde Gilortul a ieșit din matcă și amenință să inunde zeci de gospodării. Mai multe familii sunt evacuate.

Județul Gorj se află în acest moment galben sub atenționare cod galben de ploi și vijelii. Meteorologii au prelungit marţi avertizarea cod galben de ploi torenţiale şi vânt pentru intervalul 29 iulie, ora 10 – 29 iulie, ora 22.

În intervalul menţionat, vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată la nivel local, îndeosebi în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, precum şi în zonele montane. Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor mai depăşi local 20...25 l/mp şi izolat 30...40 l/mp.

De asemenea, traficul rutier pe drumul naţional DN 7A către staţiunea Voineasa a fost blocat total marţi la prânz, din cauza aluviunilor căzute pe şosea în zona localităţii Mălaia.

"Mai multe aluviuni, pietre, bolovani şi mâl s-au scurs de pe versanţi în zona comunei Voineasa, astfel încât IPJ a luat măsura de a opri total circulaţia pe ambele sensuri", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Alina Teodorescu.

Judeţul Vâlcea a fost lovit în ultimele trei zile de ploi torenţiale, majoritatea localităţilor fiind afectate de viituri, inundaţii, alunecări de drumuri, sate izolate.

DN 71 Târgovişte - Sinaia a fost afectat pe o distanţă de 30 de metri de aluviunile căzute de pe versanţi, traficul fiind îngreunat, iar mai multe gospodării au fost inundate în urma precipitaţiilor abundente căzute în ultimele 24 de ore, se arată într-o informare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa.

Probleme din cauza ploilor au fost şi în localităţile Vişineşti, Iedera şi Pucioasa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel