George Ivaşcu referitor la Roşia Montană: Legile protejează zona, putem pierde 4,4 miliarde de euro

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, a declarat joi, referitor la amânarea înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, că exista riscul ca statul român să piardă 4,4 miliarde de dolari în litigiul de la Curtea de Arbitraj de la Washington.

 Ministrul a declarat că riscul de plată există chiar dacă avem legi care protejează zona de o eventuală exploatare. "Într-adevăr, situaţia de la Roşia Montană, după cum ştiţi, statul român risca să piardă 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum, pe 2 iulie, în consens, cei 21 de membri reprezentanţi ai guvernelor din UNESCO au decis că interesul României este întemeiat şi raţional şi au decis amânarea acestui lucru până când se va lămuri litigiul pe care îl are România de rezolvat la Washington", a declarat Ivaşcu, preluat de AGERPRES.

Ministrul Culturii a menţionat că oricând se poate solicita intrarea pe lista UNESCO, iar până la finalizarea litigiului de la Curtea de Arbitraj nu se va exploata la Roşia Montană. "Guvernul României, după ce am avut şi întâlnirea la CSAT, a hotărât că cel mai important pentru noi este amânarea, care înseamnă că trei ani de zile, până când procesul se va finaliza, nu se întâmplă absolut nimic. Noi printr-o simplă solicitare putem oricând reintra pe lista aceasta UNESCO. Dar ce trebuie specificat în mod special este că Legea 5 din 2000, precum şi Legea 422 din 2001 au declarat acest lucru ca fiind monument istoric de importanţă naţională şi universală", a declarat Ivașcu.

Suntem protejați de legile românești

Ministrul este convins că exploatarea nu va fi permisă. "Deci noi suntem protejaţi oricum de legile noastre şi nu poate exploata nimeni şi ştiţi foarte bine că pentru a obţine orice aviz de exploatare sau orice alt lucru îţi trebuie aviz de la Mediu, de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi categoric de la Ministerul Culturii, ceea ce cu siguranţă, nu s-ar fi obţinut. Deci iată, în acest timp, oricum nu se putea exploata, în acest timp oricum nu se putea întâmpla nimic, decât riscul major ca România să piardă 4,4 miliarde de dolari", a arătat George Ivaşcu.

El a subliniat că a fost consens la Comitetul Patrimonial UNESCO în privinţa propunerii României de amânare a înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO. Întrebat dacă fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut respingerea propunerii României, Ivaşcu a răspuns afirmativ, precizând că a fost 'un moment destul de delicat pentru România. "Statul român, Guvernul României, era reprezentat în mod oficial prin secretarul de stat, care avea mandat clar de a cere acest lucru (amânarea n.r.) şi de a susţine cauza României.

Într-adevăr, din păcate, putem spune că a fost un moment destul de delicat pentru România, când, iată, un om care n-avea nicio calitate oficială, pentru că este fost demnitar al statului român, deci nu reprezenta statul român, s-a erijat şi a uzurpat, să zicem, calitatea ministrului secretar de stat trimis de către Guvernul României, spunând că el reprezintă România şi interesele ei. Într-adevăr, important pentru noi acum este că ei au înţeles foarte clar, a fost consens, deci niciuna din ţări nu a fost împotrivă. Aşadar putem considera o victorie a statului român prin faptul că, repet, chiar ei au spus, este întemeiat şi raţional să ne apărăm interesele statului român. Şi interesul statului român este în acest litigiu să nu piardă 4,4 miliarde de dolari', a susţinut ministrul Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel