EXCLUSIV  Generalul american Robert E. Wheeler: De ce Rusia se teme de baza militară americană de la Deveselu din România / video

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” realizată de Tudor Curtifan, reputatul general american Robert E. Wheeler a fost întrebat de ce crede că Rusia se teme de baza militară americană de la Deveselu din România?

„De ce credeți că Federația Rusă se teme de baza militară americană de la Deveselu din România? Știm că la Deveselu există un sistem de rachetă anti-balistic Aegis Ashore, un sistem defensiv, e important să subliniem asta. Dar propaganda rusă spune mereu că de la Deveselu poate fi lovită Moscova. Știm că aceasta este o informație falsă, dar de ce credeți că Rusia apelează la o asemenea retorică?”, întrebat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Pentru că ea plantează îndoieli în modul în care gândesc oamenii. Ei încearcă să-i facă pe oameni să se îndoiască. Sistemul Aegis de la Deveselu e exclusiv defensiv. Noi folosim asemenea arme doar în scopuri defensive. Pe de altă parte, rușii, când au folosit rachete anti-aeriene, au făcut-o în mod defensiv, dar și ofensiv! Noi nu facem asta! Rachetele respective au doar capacități defensive și nu sunt proiectate pentru a putea fi utilizate în acțiuni ofensive. Sunt proiectate doar pentru apărare. Dar unele persoane care nu cunosc date tehnice ale acestor rachete nu vor înțelege toate aceste lucruri care ar face lumină. Așa se face dezinformarea, prin jumătăți de adevăr. Rachete există, dar ele sunt defensive, nu ofensive. Cred că această dezinformare e eficientă asupra celor care nu înțeleg procedurile tehnice și aici interveniți voi. Avem nevoie de jurnaliști pentru a explica că acestea sunt doar arme defensive, care nu au capacități ofensive și că tot ceea ce spun rușii nu e adevărat”, a explicat reputatul general american Robert E. Wheeler.

VEZI ȘI: Moment critic în războiul pornit de Rusia. Reputatul general american Robert E. Wheeler: E mult mai dificil decât ne-am imaginat inițial

În emisiunea „Obiectiv EuroAtlantic” realizată de Tudor Curtifan, reputatul general american Robert E. Wheeler a vorbit despre criza energetică.

„Apropo de criza energetică, din păcate Republica Moldova nu e atât de norocoasă. Cred că Moldova e mult mai vulnerabilă, iar Rusia e în așteptare. Controlând politic Republica Moldova, Rusia s-ar putea poziționa între Ucraina și România”, a zis jurnalistul Tudor Curtifan.

„Așa este. Cred că sunt vulnerabili. Cred că având în vedere situația crizei energetice, vulnerabilitatea lor a crescut. Cred că acesta e un alt motiv pentru care e atât de important, și vorbesc la modul cel mai serios, ca întreg Occidentul, de pe ambele părți ale Atlanticului, să continue sprijinul acestor țări. Cred că e un moment critic. Deoarece în cazul în care Vladimir Putin nu va putea să frângă acest sprijin, nu există nicio șansă pentru ca aceste state să fie înfrânte. Cred că el înțelege acest lucru și se concentrează pe fisurarea forței acestui sprijin pe care l-a arătat Vestul. Cred că în toată această tragedie există speranță, și poate înțelegem mai bine lucrurile de care e nevoie pentru pace. Cred că e mult mai dificil decât ne-am imaginat inițial”, a spus reputatul general american Robert E. Wheeler.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel