BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. TRADIȚIE UNICĂ pentru fetele singure

BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. TRADIȚIE UNICĂ pentru fetele singure "Geavrelele" este un obicei unic de Bobotează, într-o comună din judeţul Dâmboviţa.

BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. TRADIȚIE UNICĂ pentru fetele singure În comuna dâmboviţeană Morteni are loc, de Bobotează, un obicei unic, constând în împodobirea unor prăjini de aproximativ 14 metri cu geavrele (batiste), potrivit căruia fetele care cos cele mai multe batiste vor avea şansele mai mari să se mărite în anul care începe.

Cuvântul geavrea vine din limba turcă. Pentru un singur steag sunt necesare 1.000-1.500 de batiste.

BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. TRADIȚIE UNICĂ pentru fetele singure Geavrelele sunt legate pe prăjină numai cu ajutorul betelor - nişte panglici lungi de 2-4 metri, în prinderea lor pe prăjini nefolosindu-se cuie. În vârful prăjinilor se montează o cruce şi un buchet de busuioc. Responsabilitatea împodobitului le revine celor mai pricepuţi stegari, ziua de 5 ianuarie fiind dedicată acestei activităţi.

[citeste si]

BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. TRADIȚIE UNICĂ pentru fetele singure Tinerii satului continuă tradiţia şi, an de an, împodobesc cele patru steaguri, reprezentative pentru cele patru zone ale satului: Centrul, Braniştea, Florica şi Băjenari. În dimineaţa de Bobotează, geavrelele sunt sfinţite de preot, iar steagul este purtat prin sat.

BOBOTEAZĂ, 6 ianuarie 2018. TRADIȚIE UNICĂ pentru fetele singure Locuitorii comunei le oferă tinerilor care vin cu geavrelele bani sau produse ca să le treacă pragul gospodăriilor. Se spune că steagul le va aduce noroc. După 8 ianuarie, tinerii desfac geavrelele şi le înapoiază fetelor.

Prăjinile se urcă în podul unei case, unde stau până la Crăciunul următor, când vor fi duse la biserică pentru a fi sfinţite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel