Gavril Iosif Chiuzbaian, fostul ministru al Justiției, a murit

Crişan Andreescu / 07 apr 2014 / 13:49 Salveaza PDF Comentarii

Moartea fostului ministru al Justiției, Gavril Iosif Chiuzbaian,  a trecut aproape neobservată în media românească. Fostul ministru din Guvernul Văcăroiu a încetat din viață săptămâna trecută, după o lungă suferință. 

Eminentul om de drept, dr. Gavril Iosif Chiuzbaian, fost ministru de Justiţie, preşedinte de onoare al Uniunii Juriştilor din România, vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale a Juriştilor Democraţi, personalitate de seamă a lumii juridice românești şi internaţionale a încetat din viață, vineri, 4 aprilie, anunță Uniunea Juriştilor din România.

Născut în anul 1945 la Baia Sprie, judeţul Maramures, Gavril Iosif Chiuzbaian a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucuresti, devenind ulterior doctor în drept – cu magna cum laude – al aceleiași universităţi.
A fost un intelectual cu vaste preocupări. Alături de scrierile în domeniul dreptului, a publicat poezie, eseuri, studii istorice, fiind și autorul unor scenarii de film, informează UJR.

Meritele sale au fost recunoscute prin alegerea în conducerea unor instituţii știinţifice și culturale din străinătate (Academia „Stefan Odobleja" de la Lugano, Academia Medicea din Florenţa, Academia de Drept și Economie din Brazilia), fiind onorat, totodată, cu acordarea unor distincţii.

În perioada anterioară anului 1990, a fost judecător și consilier juridic. În perioada martie 1994–septembrie 1996, Chiuzbaian a deţinut portofoliul Justiţiei în Cabinetul Văcăroiu din partea Partidului Unităţii Naţionale a Românilor.  După anul 1996 s-a retras din activitatea politică, consacrându-se activităţii de promovare a culturii juridice și de edificare a statului de drept.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25