''Galez refractar la schimbare'': Macron provoacă o nouă polemică

''Galez refractar la schimbare'' - cu aceste cuvinte, Emmanuel Macron, care face în mod obişnuit afirmaţii polemice, a provocat joi reacţii de indignare faţă de această ''caricatură'' a poporului său.

Remarca a fost făcută de un preşedinte care se afişează drept reformator, comentează AFP. Miercuri, la Copenhaga, Macron şi-a declarat admiraţia pentru 'flexisecuritate', inaplicabilă în Franţa din cauza diferenţelor culturale.

Acest popor (danez) luteran, care a experimentat transformările din ultimii ani, nu este tocmai Galezul refractar la schimbare, a adăugat Emmanuel Macron, a cărui dorinţă de transforma Franţa s-a ciocnit adesea de presupusa rigiditate a francezilor. Aceste afirmaţii au declanşat reacţii în ţară la nivel politic şi sindical.

Este totuşi inacceptabil să auzi un preşedinte al Republicii care îi critică, îi caricaturizează pe francezi atunci când se află în străinătate, s-a indignat joi Laurent Wauquiez, preşedintele partidului Republicanii (dreapta), criticând un preşedinte care nu este în rolul său, care nu şi-a înţeles funcţia atunci când este în afara ţării.

Un strop de umor

În faţa acestei controverse, Macron a dat asigurări joi că era vorba de un strop de umor, afirmându-şi dragostea pentru triburile galeze, referire la persoanele care populau actualul teritoriu al Franţei înainte de sosirea romanilor şi care se presupune că sunt strămoşii francezilor. Dar această explicaţie nu a fost de natură să calmeze spiritele.

Extrema dreaptă a văzut în aceste cuvinte condescendente o operaţiune de diversiune pentru a face să fie uitate dificultăţile de pe plan intern ale şefului statului, a afirmat Nicolas Bay, membru al Biroului Executiv al RN (Adunarea Naţională, fostul Front Naţional) menţionând în special demisia răsunătoare a ministrului ecologiei, Nicolas Hulot, şi afacerea Benalla, de la numele fostului colaborator al lui Macron, urmărit pentru violenţe.

Noua macroniadă'

Sindicatele, în plină luptă împotriva reformelor promovate de preşedintele Macron, s-au alăturat seriei de critici, asigurând că francezii nu sunt refractari la schimbare decât atunci când aceasta nu este ceea ce îşi doresc. Noua macroniadă de miercuri este un ecou al celei din vara anului 2017, tot în timpul unei călătorii în străinătate, de acea dată în România, aminteşte AFP.

Franţa nu este o ţară reformatoare. Mulţi au încercat şi au eşuat, deoarece francezii urăsc reformele', a spus el atunci. În Grecia, unde a fost în septembrie 2017, Emmanuel Macron a ajuns din nou în centrul atenţiei promiţând să nu cedeze nimic 'nici celor leneşi, nici celor cinici, nici celor crânceni'. Afirmaţii controversate a făcut şi în Franţa.

Un astfel de exemplu datează din septembrie 2014, când tocmai fusese numit ministru al economiei. El a vorbit atunci despre salariaţi 'analfabeţi' ai unui abator din Bretania, după concedierea a aproape 800 de persoane, mai aminteşte agenţia citată.

Vezi și: 'Linie de fractură' în UE. Macron, săgeți către Orban şi Salvini



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel