Gala premiilor UNITER de la Târgu Mureș. Cine sunt marii câștigători

Luni seară a avut loc un eveniment major care a marcat lumea teatrului. Este vorba despre Gala premiilor UNITER 2014, pornită ca o idee a directorului Teatrului Național din Târgu Mureș, Gasparik Attila. Evenimentul de prin rang al teatrului românesc s-a desfășurat luni, de la ora 21.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

Juriul a fost alcătuit din criticii de teatru Andreea Dumitru, Sebastian-Vlad Popa și Ionuț Sociu, iar amfitrionul Galei Premiilor UNITER 2014 de la Târgu Mureș a fost Ion Caramitru.

VEZI ȘI: Interviu cu Gasparik Attila, fost membru CNA. "Problema se trage din 2008, când dezastrul economic mondial a pătruns în instituțiile statului"

Categoriile la care s-au acordat premii au fost: debut, cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, cel mai bun spectacol de teatru tv, critică teatrală, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriţă în rol secundar, cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună regie, cel mai bun spectacol.

Iată marii câștigători ai Galei premiilor UNITER:

Premiul pentru debut: Lucia Mărneanu şi Leta Popescu pentru spectacolul Parallel, coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca

Premiul pentru Teatrul Radiofonic: Două nuvele de Mihail Bulgakov: Ştergarul cu cocoş şi Beregata de oţel, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

(a)Premiul pentru întreaga activitate: Anca Pâslaru: ”Vreau să vă spun că inima mi se zbate să-mi iasă din piept. Sunt foarte onorată că în seara aceasta sunt aici cu voi. Mulțumesc UNITER și echipei cu care am lucrat”.

Cea mai bună scenografie: József Bartha pentru scenografia spectacolului Hamlet, Teatrul „Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe: ”Nu de mult un coleg m-a întrebat dacă am emoții, dar i-am zis că o să am emoții doar când voi urca pe scenă. Mulțumesc familiei mele pentru că mă suportă ca artist și ca om de teatru”.

Premiul special: Raluca Rădulescu

Cea mai bună piesă a anului: Alina Nelega: ”Vă mulțumesc pentru aceste aplauze calde. Piesa anului este cel mai important și mai longeviv premiu de dramaturgie din România. El aduce dramaturgul pe scenă în mod simbolic și îi oferă pentru o seară un statut regal. Sunt foarte bucuroasă că pentru a doua oară câștig acest premiu”.

Cel mai bun actor în rol secundar: Valer Dellakeza pentru rolul Tót din spectacolul Familia Tót, Teatrul Naţional „Marin Sorescu"

Cea mai bună actriță în rol secundar: Nicoleta Hâncu pentru rolul Elmire, soţia lui Orgon din spectacolul Tartuffe, Teatrul Metropolis Bucureşti: ”Aș vrea să dedic acest premiu familiei mele. Mulțumesc persoanei care mă suportă în fiecare zi. Mulțumesc”.

Premiul special pentru teatrul-document: Geanina Cărbunariu: ”Mulțumesc frumos pentru cele spuse, dar mai ales pentru cele făcute pentru noi, pentru actorii tineri. Pentru orice tânăr este foarte important să facă primul pas cu dreptul”.

Premiul pentru critică de teatru: Mircea Morariu: ”Mulțumesc, pe scurt, juriului. Mulțumesc de asemenea directorilor de reviste care mi-au făcut onoarea să mă publice. Premiul pe care îl primesc astăzi vine chiar în anul când am publicat prima cronică”.

Premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans: Andeea Gavriliu și Ștefan Lupu

Premiul de Excelență UNITER 2014: Victor Rebengiuc: ”Vă mulțumesc pentru primirea aceasta. În afară de mulțumirile pe care trebuie să le adresez mamei mele, bunicilor mei, soției mele, vreau să spun că eu nu am apărut din neant. Fac parte dintr-o generație care a absolvit Institutul de Teatru și Film I.L. Caragiale în 1956, o generație din care am mai rămas foarte puțini. Stau și mă gândesc la ce valori extraordinare au dispărut din această generație - Amza Pellea, George Constantin și mulți alții. Mă gândesc le ei și spun că mulți nu au avut ocazia să primească premii din partea UNITER. Vreau ca senatul UNITER să schimbe destinația acestui premiu și să-l adreseze generației mele, generației de aur, așa cum a fost numită fără să știu de ce”.

(b)Premiul pentru întreaga activitate: Petru Ciubotaru

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Cornel Răileanu pentru rolul Personajul din spectacolul Ce nemaipomenită aiureală, Teatrul Naţional Cluj: ”Dragi prieteni, oaspeți, întotdeauna m-am întrebat dacă mi se va întâmpla și mie să mă confrunt cu momentul acesta. Voi începe un șir interminabil de mulțumiri. Este momentul oportun care te îndeamnă la gratitudine. Îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru că mi-a acordat privilegiul de a sluji Măria Sa Teatrul. Vreau să dedic premiul soției mele”.

Cel mai bun spectacol de teatru TV: Hedda Gabler, regia artistică Dominic Dembinski, producţie a Societăţii Române de Televiziune: ”Sunt foarte emoționat și în primul rând îmi felicit colegii care au fost nominalizați pentru că au avut spectacole foarte bune. Mulțumesc în primul rând Televiziunii Române”.

Premiul Consiliului Britanic: Mihaela Păun

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal: Alexandra Fasolă pentru rolul titular din spectacolul Yentl, Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

(c) Premiul pentru întreaga activitate: Virginia Itta Marcu

Premiul Președintelui UNITER: Eusebiu Ștefănescu: ”M-a surprins acest premiu. Voi spune doar câteva versuri din Nichita Stănescu: Vă spunem la revedere, iar nu la adio, ființe care existați. Actori, spectatori, noi plecăm, vă spunem la revedere, iar nu la adio”.

Premiul pentru cea mai bună regie: László Bocsárdi pentru spectacolul Hamlet, Teatrul „Tamási Áron" Sfântu-Gheorghe.

(d) Premiul pentru întreaga activitate: Mihai Măniuțiu

Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului 2013: Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete, Teatrul Maghiar de Stat Cluj 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel