Gafă diplomatică la Paris. MAE: Incidentul cu invitațiile, la Corpul de Control

Ministerul Afacerilor de Externe a revenit, luni, cu precizări suplimentare referitoare "la situaţia inadmisibilă şi profund regretabilă creată la Paris prin transmiterea unor invitaţii însoţite de un fişier de uz intern al Ambasadei României" la recepția organizată pentru vizita în Franța a președintelui Klaus Iohannis.

Inițial, MAE a precizat că "față de persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja aplicată măsura sancțiunii cu avertisment și că a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicații în fața Corpului de Control și Evaluare Diplomatică" (CCED).

Luni, MAE a revenit cu precizări suplimentare, anunțând că a solicitat Ambasadei României la Paris, imediat după aflarea incidentului, "să dispună o analiză urgentă a situaţiei create şi să avanseze, pe baza acesteia, propunerile de măsuri pe care le consideră necesare", potrivit Mediafax.

Răspunzând solicitării, Ambasada României la Paris a transmis un raport asupra incidentului produs, în care se precizează că ambasadorul Bogdan Mazuru a trimis "o scrisoare de prezentare de scuze" lui Radu Portocală, scriitorul care a primit o invitaţie însoţită de un fişier intern cu aprecieri nepotrivite la adresa unor persoane.

De asemenea, MAE precizează că sancționarea cu avertisment a diplomatului din cadrul Ambasadei României la Paris care a redactat fişierul este "singura măsura disciplinară care se poate dispune imediat, până la finalizarea unei investigaţii de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică (CCED)".

Ambasada României la Paris, gafă majoră înaintea vizitei lui Klaus Iohannis

Totodată, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică. "Urmare declanşării acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea în Centrală a diplomatului de la Ambasada României la Paris pentru continuarea cercetărilor la nivel CCED", se arată în comunicatul MAE.

"În funcţie de rezultatele acestor cercetări, va putea fi dispusă eventuala trimitere a respectivului diplomat în faţa Comisiei de Etică a MAE sau în faţa Consiliului de Onoare al MAE", aceste organisme putând propune noi măsuri sancţionatorii, mai informeaz- Ministerul de Externe.

În urma analizării de către CCED a implicării directorului ICR Paris, Yvette Fulicea, în transmiterea respectivului fişier, a fost dispusă aplicarea aceleiaşi sancţiuni, respectiv avertisment.

În cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică este în curs, urmând a avea loc inclusiv audierea sa. "Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunităţii aplicării de măsuri suplimentare, în mod similar cu cele amintite mai sus în legătura cu diplomatul de la Ambasada României la Paris", mai spune MAE.

Invitațiile la recepția organizată pentru vizita în Franța a președintelui Klaus Iohannis au fost trimise având atașat un fișier de uz intern al Ambasadei. Acesta conţinea comentarii deloc respectuoase la adresa invitaţilor, unul dintre ei fiind calificat "scârbos", iar alții primind calificativul «indezirabil».

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel