Fuga lui Petru Dumitriu în Occident. Evenimentul despre care presa a păstrat o tăcere desăvârșită

Petru Dumitriu a rămas în conştiinţa publică drept o figură marcantă, atât pentru el ca autor, cât şi pentru el ca personaj. S-a născut într-o familie de condiţie bună, la Baziaş, a făcut studiile la Târgu-Jiu, apoi în Germania şi, mai târziu, s-a mutat la Bucureşti.

Despre viața lui a povestit scriitorul Dan Ciachir în cartea sa "Când moare o epocă".

Fuga lui Petru Dumitriu

Petru Dumitriu s-a refugiat în Occident alături de soția sa. Despre acest fapt, presa vremii a ezitat să vorbească. S-a întâmplat în 1960 când s-a produs marea ruptură din viața lui Petru Dumitriu: fuga în străinătate. Mai plecase, fusese un răsfățat al regimului (juca tenis cu Gheorghiu-Dej și Gheorghe Maurer). Petru Dumitriu nu se mai putea împăca cu rigorile cenzurii comuniste.

"Ziarele, radioul, televiziunea din România au păstrat o tăcere desăvârșită asupra acestui fapt. După o săptămână sau două, profesorii de limba română din școlile medii – așa li se spunea liceelor – le cereau elevilor din ultima clasă, a zecea, să deschidă manualele de literatură la paginile despre Petru Dumitriu, să le rupă, după care foile erau adunate în teanc pentru a fi arse sau distruse", scrie Dan Ciachir.

Dezvăluirile lui Petru Dumitriu

Odată ajuns în Occident, Petru Dumitriu a făcut mai multe dezvăluiri care l-au costat scump.

"Considerat om de încredere al regimului, Petru Dumitriu ajunsese în felul acesta să cunoască multe amănunte compromițătoare din biografia unor oameni din vârful piramidei politice. Luase cu el manuscrise și însemnări. Odată ajuns în Occident, de la microfonul Europei Libere, dezvăluise aspecte concrete, cu detalii precise, despre trecutul și felul de viață al unor fruntași comuniști, necrețându-l nici pe Gheorghiu-Dej. Represaliile nu au întârziat să apară și au fost pe măsură, întemnițându-i-se părinții, sora, care era medic, fiica rămasă la București fiind internată la o casă de copii", își amintește Dan Ciachir.

A fost în România după Revoluţie şi s-a stins din viaţă în anul 2002. Oricum, biografia şi opera sa au fost marcate definitiv de un mare destin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel