Francezii nu mai au muștar. Bătaie pe borcanele cu istorie: Stau la coadă de la prima oră. ”Ei văd muștarul și se aruncă în el”

Sursă foto: Unsplash (@elevatebeer)
Sursă foto: Unsplash (@elevatebeer)

Un condiment specific francez a ajuns o raritate pe rafturile magazinelor. 

Cel mai notoriu condiment din Franța se epuizează și nu există niciun semn că ar reveni pe rafturi. Când magazinul de muștar „Maison Fallot” al lui Marc Désarménien din Dijon se deschide la 10 dimineața în fiecare dimineață, 10 până la 15 persoane stau deja la coadă afară, sperând să pună mâna pe acest condiment ajuns în gama de lux. 

„Nu cred că am mai văzut așa ceva!” exclamă Désarménien. Afacerea sa de familie produce muștar francez autentic de generații.

Acum, fie că mergi la Lille, Marsilia, Bordeaux sau Strasbourg, nimeni nu mai are muștar. Sunt toate vândute în câteva ore.”

Muștarul, o istorie veche cât Franța

Franța este cel mai mare consumator de muștar din lume și relația sa cu condimentul se întinde încă din Evul Mediu. De fapt, Désarménien explică că ducii de Burgundia au fost primii care l-au făcut atât de popular combinându-l cu carne tare datorită calităților sale digestive. De-a lungul anilor, a devenit un element de bază în bucătăria franceză și un must-have pentru gospodării.

În prezent, cea mai mare parte a muștarului francez este produs de mărci mari precum Amora, deținută de Unilever (UL) și vândută în supermarketuri. Dar acele rafturi ale supermarketurilor sunt acum goale, stârnind indignare în toată țara.

Producătorii locali profită de criza muștarului

Nu toată lumea suferă de penuria de muștar. De fapt, producătorii locali francezi care nu se bazează pe exporturile străine au fost copleșiți de cererea actuală, iar afacerile lor sunt înfloritoare. Ghislain Durand, care produce muștar în orașul Castelnaudary din sudul Franței, își ia de obicei o pauză în iulie pentru a se bucura de vară. Dar cererea din acest an este o ocazie prea bună pentru a o lăsa să treacă.

„Trebuie să lucrez în continuare din cauza lipsei de muștar, pentru că am un surplus de comandă care nu era de așteptat și trebuie să pot profita la maximum de această situație”, spune el. "Este foarte benefic pentru afacerea mea, trebuie să recunosc. În ultimele patru luni, creșterea a fost atât de violentă și rapidă încât este greu de urmărit." Atât de crunt, de fapt, încât profiturile lui Durand s-au înmulțit de patru ori.

În magazinele turistice unde Durand își vinde muștarul, oamenii obișnuiau să cumpere una sau două borcane pentru a le duce acasă. Acum, clienții apucă vreo zece, spune Durand. „Ei văd muștarul și se aruncă în el”.

În condițiile în care Ministerul canadian al Agriculturii prezice recolte bune pentru sezonul de recoltare al muștarului care urmează, lucrurile ar putea reveni la normal anul viitor. Între timp, cei care nu pot pune mâna pe borcanele prețioase ale producătorilor locali apelează la alternative, de la tahini până la wasabi pentru a adăuga acel quelque chose în mesele lor.

Sosuri delicioase pentru carne pe care le poți încerca acasă

Fie că alegi să mănânci carne de porc, fie că preferi carnea de pui, ai nevoie de un sos, care să facă preparatul mai suculent și mai aromat. Preparate din ingrediente simple și sănătoase, fără substanțe dăunătoare, sosurile făcute în casă sunt extraordinare!

În continuare, descoperă patru rețete de sosuri, care te vor uimi și te vor face să le pregătești iar și iar.

Sos cu muștar Dijon și usturoi

Acest sos gustos se face din doi-trei căței de usturoi, două linguri de muștar Dijon, două linguri de pastă de tomate, o linguriță de oțet de mere și verdeață (pătrunjel, mărar, coriandru sau ceapă verde).

Toacă verdeața și usturoiul, apoi amestecă-le cu muștarul, pasta de tomate și oțetul. În final, adaugă verdeața, amestecă bine și lasă-l puțin să se odihnească, pentru ca aromele să se îmbine între ele. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel