Franța ne-o ia înainte și relansează mineritul după 20 de ani

mines
mines

Potrivit presei economice din Hexagon, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o companie va demara lucrări de explorare minieră în Franţa. Compania Variscan, filială a firmei australiene PlatSearch, a obţinut în vară un permis de explorare pe o suprafaţă de circa 200 de kilometri pătraţi în zona Creuse din nord-vestul Franţei. Compania va exploata zăcăminte de cupru, aur, zinc şi plumb.

Autorizaţia de explorare a fost emisă de nou înfiinţatul minister al Relansării Economice, care consideră că mineritul trebuie să fie o parte importantă a viitorului economic al Franţei, potrivit romaniatv.net. Arnaud Montenbourg, ministrul de resort, a reiterat în faţa unei comisii parlamentare, voinţa Executivului de la Paris "de a da Franţei din nou şansa de a exploata propriile sale mine".

De ce firme străine

Ultimele mine din Franţa, din care se extrăgeau minereuri feroase, au fost închise în 2004, pentru că deveniseră nerentabile. Şi din această cauză, Franţa, a doua mare economie a zonei euro, trebuie să apeleze la companii străine care să facă lucrările de explorare, aşa cum este cazul acestei filiale a companiei canadiene.

Spania a relansat și ea proiectele miniere

În Spania, o companie canadiană a demarat activităţi de exploatare a aurului, o practică abandonată încă de pe vremea Imperiului Roman în Peninsula Iberică. Iniţial, canadienii s-au lovit de împotrivirea ONG-urilor de mediu, care au spus că solul va fi poluat cu metale grele. Analizele efectuate de ONG-uri pe mostre de polen şi nectar produse de două colonii de 80.000 de albine au demonstrat însă că nu există nici un pericol pentru mediu, compania minieră primind atât acceptul acestora, cât şi al autorităţilor, pentru a duce mai departe proiectul Salave.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel