UPDATE: Blinken a ANULAT întâlnirea cu Lavrov/ Franţa anulează discuţiile cu Serghei Lavrov: Putin nu mai onorează semnătura Rusiei

Foto: Facebook Serghei Lavrov
Foto: Facebook Serghei Lavrov

Situaţia dintre Rusia şi Europa se deteriorează pe zi ce trece. Parisul a anunţat anularea discuţiilor cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

UPDATE: Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, marţi seară, că a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei. 

----

Vladimir Putin "nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumenlete, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete", a afirmat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

În acest context, Jean-Yves Le Drian a anulat întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, marţi, Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului de la Moscova, permisiunea utilizării forţei militare în afara Rusiei pentru protejarea regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută. "Dacă va fi necesar, ne vom îndeplini obligaţiile asumate" faţă de republicile Lugansk şi Doneţk, a afirmat Vladimir Putin după ce Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate solicitarea de utilizare a armatei ruse în afara ţării.

Vladimir Putin pretinde că Acordul de la Minsk a fost anulat de autorităţile de la Kiev, prin nerespectarea prevederilor acestuia. Liderul de la Kremlin crede totuşi că frontierele republicilor nerecunoscute de comunitatea internaţională Lugansk şi Doneţk vor fi delimitate la finalul acestei crize, prin negocieri. "Acum nu este posibil acest lucru, dar în viitor va fi posibil", a apreciat Putin.

O intervenţie militară rusă în Donbas riscă să genereze un conflict militar de amploare cu armata ucraineană, care, în ultimele ore, a mobilizat forţe masive pe linia de contact. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va accepta modificarea frontierelor ţării, sugerând că astfel că armata ucraineană va intra în confruntări cu armata rusă. "Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului", a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă, scrie Mediafax.

Cât de mult va fi afectată Rusia de sancțiuni. Analiza unor experți ruși

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut independența Republicilor Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR). Occidentul a anunțat că nu va lăsa acest pas fără răspuns și pregătește deja sancțiuni. Printre acestea, una dintre cele mai dureroase atât pentru afaceri, cât și pentru cetățeni poate fi interzicerea importului de produse de înaltă tehnologie în Rusia. Interfax a analizat ce sancțiuni în domeniul IT pot fi așteptate și la ce riscuri sunt pregătite companiile din Rusia.

Oficialii de la Casa Albă au clarificat că astfel de restricții ar trebui să afecteze sectoare strategice pentru președintele Putin, inclusiv dezvoltarea inteligenței artificiale și a calculului cuantic, a apărării și a industriilor aerospațiale. Europa este, de asemenea, pregătită să sprijine sancțiunile tehnologice - la Conferința de la München, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că restricțiile ar afecta sectorul energetic și tehnologia înaltă.

De asemenea, este probabil ca Japonia să se alăture sancțiunilor în cazul unei invazii a Ucrainei. Potrivit ziarului Yomiuri, se preconizează limitarea exportului de tehnologii avansate în Federația Rusă, inclusiv semiconductori, tehnologii legate de inteligența artificială și robotică.

Totodată, premierul rus Mihail Mishustin la ultima ședință a Consiliului de Securitate l-a asigurat pe președinte că toate „riscurile au fost rezolvate”. "Înțelegem restricțiile, inclusiv la importul de tehnologii înalte. Avem grupuri de lucru, înțelegem ce decizii vor trebui luate. Trebuie să acționăm anticipat, vom face tot posibilul pentru a asigura dezvoltarea economică a Federației Ruse”, a asigurat el.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel