Franța a deschis ancheta pentru omul Vaticanului. Cardinalul Jean-Pierre Ricard va fi anchetat pentru fapta recunoscută

Sursă foto: Unsplash (Nacho Arteaga)
Sursă foto: Unsplash (Nacho Arteaga)

Franța a deschis o anchetă în cazul unui abuz comis asupra unui minor de cardinalul Jean-Pierre Ricard. 

Autoritățile franceze au deschis o anchetă asupra unuia dintre membrii de rang înalt ai Bisericii Catolice din Franța, care a recunoscut că a abuzat sexual o fată de 14 ani când era preot paroh, în urmă cu mai bine de trei decenii. Cardinalul francez Jean-Pierre Ricard, în vârstă de 78 de ani, a făcut această confesiune uimitoare într-o declarație scrisă care a fost citită de președintele Conferinței Episcopilor Franței, Eric de Moulins-Beaufort, în timpul unei conferințe de presă susținută la Lourdes, luni.

Cardinalul a scris în declarație că comportamentul său a fost „condamnabil” și „a dus la consecințe grave și de durată pentru această persoană”. Ricard a spus că și-a cerut iertare de la victimă, pe care a spus că a abuzat-o în urmă cu 35 de ani, și de la familia ei. El a adăugat că se va retrage pentru a se ruga. Marți, procuratura din Marsilia a declarat că a deschis o anchetă preliminară asupra cardinalului.

Ricard supraveghea investigațiile în cazurile de abuz sexual

Confesiunea cardinalului i-a „șocat” pe episcopii catolici din Franța, a spus Moulins-Beaufort. De asemenea, a reînnoit peisajul sumbru asupra abuzurilor sexuale în Biserica Catolică, care a fost învăluit cu mai multe rapoarte care detaliază zeci de ani de abuz sexual, eșecuri sistemice și mușamalizări în mai multe țări. Ricard a fost numit cardinal în 2006 și este fost șef al Conferinței episcopale franceze. S-a retras din funcția de Arhiepiscop de Bordeaux în 2019.

Acesta este, de asemenea, membru al Dicasterului pentru Doctrina Credinței Vaticanului, care supraveghează investigațiile în cazurile de abuz sexual. Potrivit lui Moulins-Beaufort, Ricard se numără printre cei 11 foști sau actuali episcopi francezi acuzați de cazuri legate de abuz.

Autoritățile civile franceze și Dicasterul pentru Doctrina Credinței au fost informați despre mărturisiri. 

216.000 de minori abuzați în Franța

Ricard a spus în declarația sa scrisă că intenționează să coopereze cu anchetele civile și ale Bisericii Catolice în cazul său. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului nu a comentat când a fost contactat de CNN.

Un raport de referință din 2021 a constatat că membrii clerului catolic din Franța au abuzat sexual aproximativ 216.000 de minori în ultimele șapte decenii și că Biserica a dat prioritate protecției instituției față de supraviețuitorii care au fost îndemnați să păstreze tăcerea.

Papa Francisc a spus în septembrie că își va asuma responsabilitatea de a scăpa de abuzul sexual al Bisericii, spunând că este „responsabil să nu se mai întâmple”.

Papa Francisc nu se grăbește să reformeze Biserica Catolică. A extins un sinod care va dura până la sfârșitul anului 2024

Un sinod al episcopilor dedicat reformării Bisericii Catolice va fi extins cu un an şi va dura până la sfârşitul anului 2024, a anunţat papa Francisc, transmite DPA.

"Este necesar să nu ne grăbim", a declarat suveranul pontif în faţa credincioşilor reuniţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma. Citește continuarea AICI

Papa Francisc a anunţat că va împărţi Adunarea plenară a episcopilor, care era programată să se încheie anul viitor, în două sesiuni. Prima dintre ele va avea loc în perioada 4-29 octombrie 2023, iar cea de-a doua un an mai târziu, în octombrie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel