Forumul de la Davos și războiul din Ucraina. Vâlcu: Unii au murit în războaiele mondiale, iar noi nu putem să renunțăm la o vacanță pe an sau să nu ne mai luăm o a doua mașină?!

Sursă foto: Facebook World Economic Forum
Sursă foto: Facebook World Economic Forum

Jurnalistul Val Vâlcu a vorbit despre Forumul Economic de la Davos și despre războiul din Ucraina.

Val Vâlcu a fost prezent în studioul Antena 3, la emisiunea moderată de Cătălina Porumbel, unde și-a exprimat punctul de vedere față de Forumul Economic de la Davos:

„La Davos, ce să zic, sunt niște agenți constatatori, se duc și ei la Davos cum merge nobilimea română la Brașov, de Revelion, să dea 1000 de euro pe o noapte de stat în picioare sau la mare la nu știu ce club. Nu au nicio soluție. Acea hotărâre de anul trecut, că vor crește impozitele pentru multinaționale la 15%, că mută profitul dintr-o țară în alta, că se duc în offshore-uri, ați simțit vreun efect, ați văzut că plouă cu bani?

50% din PIB, în România, este generat de multinaționale, nu punem aici zona rurală și câteva IMM-uri câte au mai supraviețuit la noi. Or, despre asta ar fi trebui să vorbească bogații lumii, cei care mănâncă cu 7 guri și nu le mai ajung Labourghini-urile. Despre asta vorbim, de marile inegalități pe care le-a generat globalizarea.

De exemplu, uitați-vă în Statele Unite ale Americii cum s-a mărit discrepanța dintre bogați și săraci, cum a dispărut clasa medie. Criza din 2008 a ras clasa mijlocie și a trimis-o spre zona celor aflați în sărăcie. Cam 5 procente a pierdut clasa mijlocie din SUA. Diferența dintre muncă și capital s-a lărgit. Dacă productivitatea a crescut foarte mult, veniturile celor care produc au scăzut. Hai să vorbească despre asta la Davos, nu despre epidemie, că are cine să se ocupe. Evident, Bill Gates a făcut multe, dar în rest discuții din astea că luăm și enumerăm toate crizele... poate una se nimerește, atunci devenim prooroci. Hai să vedem soluții, nu o enumerare de probleme“, a spus jurnalistul Val Vâlcu.

„Țările europene nu ajută Ucraina, ci se ajută pe sine“

De asemenea, Val Vâlcu a explicat și de ce țările europene sprijină Ucraina în conflictul cu Federația Rusă:

„Statele europene, NATO, Polonia, România nu ajută Ucraina, ci se ajută pe sine. Anglia nu a intrat în război, în '39, pentru Polonia, ci a intrat pentru a opri un dictator nebun, un sistem defect. Iar faptul ăla că nu mai suportă populația, iertați-mă, străbunicii noștri au murit în Primul Război Mondial, bunicii în al Doilea Război Mondial, acum trebuie să renunțăm la o vacanță pe an sau să nu ne mai luăm o a doua mașină. Ce să zic, marele sacrificiu. Nici așa... să ne predăm Rusiei că vin tot felul de tefeliști care se văicăresc la televizor“, a mai zis, la Antena 3, Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel