Finlanda susţine o interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi în UE, Germania se opune ideii

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

Finlanda s-a pronunţat luni pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană, în cadrul unei reuniuni a premierilor ţărilor nordice cu cancelarul german Olaf Scholz, relatează DPA.

Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul, a declarat şefa executivului finlandez Sanna Marin în timpul întâlnirii găzduite de Oslo.

Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina, a adăugat ea.

Finlanda, ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.

În ceea ce-l priveşte, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat împotriva unei interdicţii de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi.

Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin, a subliniat Scholz.

Şefa guvernului danez Mette Frederiksen a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută. Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară, a afirmat ea.

Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. Există argumente solide de ambele părţi, a spus Andersson.

Premierul norvegian Jonas Gahr Store, a cărui ţară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acţiune comună.

Rusia avertizează în legătură cu posibila confiscare a activelor sale. Negocieri pentru un schimb de prizonieri

În ceea ce privește relațiile cu Statele Unite ale Americii, Rusia avertizează în legătură cu posibila confiscare a activelor sale de către Washington.

Orice posibilă confiscare a activelor ruseşti de către Statele Unite va distruge complet relaţiile bilaterale ale Moscovei cu Washingtonul, a declarat sâmbătă şeful Departamentului pentru America de Nord din cadrul Ministerului rus de Externe, citat de TASS - transmite Reuters.

Relaţiile Rusiei cu Occidentul s-au deteriorat brusc de când Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, la 24 februarie, în ceea ce a numit "operaţiune militară specială", scrie Agerpres.

Occidentul a răspuns prin sancţiuni economice, financiare şi diplomatice fără precedent, inclusiv prin îngheţarea a aproximativ jumătate din rezervele de aur şi de valută ale Rusiei, care se ridicau la aproape 640 de miliarde de dolari înainte de 24 februarie.

Înalţi oficiali occidentali, între care şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, au sugerat confiscarea rezervelor îngheţate pentru a ajuta la finanţarea viitoarei reconstrucţii a Ucrainei.

Îi avertizăm pe americani cu privire la consecinţele dăunătoare ale unor astfel de acţiuni care vor afecta permanent relaţiile bilaterale, ceea ce nu este nici în interesul lor, nici în interesul nostru, a declarat Alexandr Darciev într-un interviu pentru TASS. Nu a fost imediat clar la ce active se referea acesta.

Statele Unite şi aliaţii lor europeni au îngheţat, de asemenea, active în valoare de 30 de miliarde de dolari deţinute de persoane bogate care au legături cu preşedintele rus Vladimir Putin, inclusiv iahturi, elicoptere, proprietăţi imobiliare şi opere de artă, potrivit administraţiei Biden.

Departamentul de Justiţie al SUA a solicitat Congresului o autoritate mai largă pentru a confisca activele oligarhilor ruşi ca mijloc de presiune asupra Moscovei pentru acţiunile sale în Ucraina, a declarat un procuror în iulie.

Darciev a relevat că Rusia a avertizat Statele Unite că legăturile diplomatice vor fi grav afectate şi ar putea fi chiar rupte dacă Rusia va fi declarată stat sponsor al terorismului.

Vorbind despre situaţia din Ucraina, responsabilul rus a spus că influenţa SUA asupra Kievului a crescut în aşa măsură încât americanii devin din ce în ce mai mult o parte directă în conflict.

Darciev a confirmat că Moscova şi Washington poartă discuţii pentru un schimb de prizonieri, implicându-i pe rusul Viktor Bout, încarcerat în SUA şi la care procurorii americani se referă ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume, şi pe americanii Brittney Griner, jucătoare de baschet, şi Paul Whelan, fost puşcaş marin, deţinuţi de Rusia, potrivit TASS, preluată de Reuters şi AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel