Excesul de somn poate fi dăunător. Ce au descoperit oamenii de știință despre dormitul după-amiaza

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un nou studiu demonstrează că excesul de somn nu îți face întotdeauna bine.

Un nou studiu din India sugerează că orele suplimentare în pat nu înseamnă prea mult în ceea ce privește beneficiile, dacă nu există, de asemenea, o creștere corespunzătoare a somnului de bună calitate.

Cercetarea, care a implicat 452 de lucrători cu venituri reduse pe parcursul unei luni în Chennai, a constatat, de asemenea, că un pui de somn de după-amiază a fost mai benefic decât o oră suplimentară de somn peste noapte - cel puțin la participanții la studiu care s-au mai trezit pe timp de noapte.

Nu sunt beneficii mari dacă dormi mai mult

Măsurătorile au fost făcute folosind actigrafe: senzori de mișcare mici, purtabili, care sunt capabili să monitorizeze ciclurile de somn, care devin din ce în ce mai populari în cercetările științifice. Actigrafele pot face citiri pe măsură ce oamenii dorm în propriile case, fără a fi nevoie de echipamente suplimentare sau configurații complicate.

Prin furnizarea de informații și încurajări, împreună cu îmbunătățiri aduse mediului de somn acasă, cercetătorii au reușit să-i facă pe muncitori să doarmă aproape o jumătate de oră în plus în fiecare noapte, în medie - dar beneficiile așteptate pentru sănătate nu au apărut.

„Spre surprinderea noastră, aceste minute în plus de somn nu au avut niciun efect pozitiv asupra oricăruia dintre rezultatele pe care le-am măsurat”, spune economistul Frank Schilbach de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Aceste rezultate au inclus cunoașterea, productivitatea, luarea deciziilor și bunăstarea. Numărul de ore lucrate în medie a scăzut și - probabil pentru că mai mult timp în pat a însemnat mai puțin timp pentru lucru. Voluntarii au fost angajați într-o activitate de introducere a datelor concepută exclusiv pentru studiu, unde atenția și rezultatul lor ar putea fi măsurate.

Beneficiile dormitului după-amiaza

De asemenea, jumătate dintre participanți au fost încurajați să tragă pui de somn timp de o jumătate de oră în timpul zilei, iar acest lucru a dus la câteva rezultate pozitive: s-au observat îmbunătățiri ale productivității, funcției cognitive și bunăstării psihologice.

Încă o dată, însă, timpul de lucru a scăzut - participanții nu au vrut sau nu au reușit să compenseze timpul petrecut în somn, chiar dacă au muncit mai mult când erau efectiv la serviciu.

Cercetătorii spun că avem nevoie de mai multe studii de acest gen în țările în curs de dezvoltare, mai degrabă decât în ​​laboratoarele de somn din țările mai bogate - și, de asemenea, precauție împotriva studiilor privind somnul aplicate prea larg în diferite națiuni și comunități.

Studiile viitoare s-ar putea concentra mai degrabă pe calitatea somnului decât pe durata somnului, sugerează echipa de cercetare, în timp ce factorii psihologici - precum stresul și îngrijorarea cu care se confruntă adesea familiile cu venituri mai mici - ar putea fi, de asemenea, luate în considerare, potrivit ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel