Europarlamentare 2019. Tomac: PMP cere BEC şi MAE prelungirea programului secţiilor de vot din diaspora

Eugen Tomac, PMP
Eugen Tomac, PMP

Partidul Mişcarea Populară cere Biroului Electoral Central şi Ministerului Afacerilor Externe prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate, astfel încât cetăţenii români să îşi poată exercita dreptul prevăzut de Constituţie, în caz contrar urmând să fie acţionaţi în instanţă cei care au organizat alegerile, a anunţat duminică liderul PMP, Eugen Tomac.

"Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alte alegeri şi anume cu cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor din Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare, până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot. În UE există state în care s-a desfăşurat timp de două zile procesul electoral tocmai cu scopul de a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European. Este clar că prezenţa celor 3,5 milioane de cetăţeni români şi interesul lor faţă de aceste alegeri, dar şi faţă de referendumul ce are drept obiectiv consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetăţenii români atât din UE, cât şi din Republica Moldova", a declarat Eugen Tomac, la sediul PMP.

El a precizat că Partidul Mişcarea Populară a adresat şi MAE o solicitare similară cu cea către Biroul Electoral Central.

"Precizez că pe lângă solicitarea pe care am făcut-o către BEC i-am cerut şi ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să ia toate măsurile necesare pentru că cele două entităţi gestionează procesul electoral peste hotare. Avem deja secţii unde au votat mii de cetăţeni, cei mai mulţi cetăţeni au votat într-o secţie, până la orele 13,00, în Republica Moldova, la Chişinău, la Ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanţi în municipiul Chişinău şi de asemenea foarte mulţi români au votat la Londra, sunt cozi infernale la Roma, la Hamburg, la Praga, în foarte multe secţii de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetăţeni care aşteaptă să îşi exercite dreptul la vot, deci se impune ca BEC să ia de urgenţă această decizie de a le permite tuturor cetăţenilor cu drept de vot să îşi exercite votul şi după ora 21,00, aşa cum era prevăzut până în prezent", a spus Tomac.

Potrivit liderului PMP, este esenţial ca cetăţenii români de peste hotare să aibă libertatea de a-şi exercita dreptul la vot.

"Înţelegem că există această politică a PSD de a descuraja cetăţenii români liberi să îşi exprime votul, dar semnalul dat de societate ne obligă să reacţionăm, iar solicitarea noastră este bazată pe dreptul de vot garantat de Constituţie. Sperăm că solicitarea noastră va fi tratată cu maximă responsabilitate. (...) În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acţiona în instanţă pe cei care au organizat alegerile, pentru că este inadmisibil acest lucru", a adăugat Eugen Tomac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel