EXCLUSIV  Europarlamentare 2019, mișcarea care a dat peste cap rezultatele. Ce spune sociologul Darie Cristea

Mihai Ciobanu / 26 mai 2019 / 16:44 Salveaza PDF Comentarii
Europarlamentare 2019
Descriere foto: Europarlamentare 2019

Sociologul Darie Cristea a acordat un interviu DC News în cadrul căruia a abordat şi tema alegerilor europarlamentare de duminică, 26 mai.

Darie Cristea a vorbit, în cadrul interviului, despre ceea ce s-a întâmplat anul acesta în percepţia publică asupra europarlamentarelor care, la alegerile anterioare, nu au fost tratate cu prea mare importanţă de către cetăţeni. Sociologul a declarat că decizia preşedintelui de a organiza un referendum în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare a schimbat mult situaţia.

"Alegerile europarlamentare nu au fost, de-a lungul timpului, cele mai gustate de către public, deşi cel din România e mai pro-european. Nu se vedea o miză, păreau nişte chestiuni nu neapărat tehnice cât mai degrabă plictisitoare. Bună parte a publicului avea senzaţia că mergem să votăm ca să-i trimitem pe unii în Parlamentul European să ia nişte salarii foarte mari. Mai ales că europarlamentarele nu păreau să fie aşezate pe veşnica dispută politică internă.

Acum se întâmplă următorul lucru: suntem în an electoral, nu doar datorită europarlamentarelor ci şi a prezidenţialelor, care au la noi o anumită greutate.  Se adaugă şi acest referendum. Sigur, este consultativ, pe nişte întrebări pe care putem să discutăm dacă lumea le înţelege sau nu, dar important este că acest referendum a dat încă o dimensiune dezbaterii politice: avem dimensiunea europarlamentară, dimensiunea dată de acest referendum, în contextul în care de ani întregi se discută despre lupta anticorupţie şi absolut toate partidele se raportează la această temă într-un fel sau altul. Pe urmă e şi dimensiunea cu prezidenţialele", a explicat sociologul Darie Cristea.

VIDEO: 

 

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25