Erdogan îl avertizează pe Biden: „SUA riscă să piardă un prieten prețios“

Erdogan îl avertizează pe Biden: „SUA riscă să piardă un prieten prețios“  /  Sursă foto: Pixbay
Erdogan îl avertizează pe Biden: „SUA riscă să piardă un prieten prețios“ / Sursă foto: Pixbay

Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe Joe Biden că riscă să „piardă un prieten preţios”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan avertizează Statele Unite că riscă să „piardă un prieten preţios” prin „încolţirea” Turciei, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări. Erdogan şi Biden urmează să se întâlnească pentru prima dată pe 14 iunie, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles.

"Cei care încolţesc Republica Turcia vor pierde un prieten preţios", a declarat Erdogan într-un interviu acordat postului de televiziune turc TRT, ca răspuns la o întrebare despre relaţiile dintre Ankara şi Washington, notează Le Figaro, potrivit Mediafax.

Cei doi președinți se vor întâlni la Bruxelles

 

Avertismentul vine înainte de prima întâlnire dintre Recep Tayyip Erdogan şi Joe Biden, programată pentru 14 iunie, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles, menit să calmeze relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite. Relaţiile dintre aceste două ţări membre NATO s-au deteriorat şi mai mult după alegerea la Casa Albă a lui Joe Biden. Ankara a reacţionat puternic după recunoaşterea de către Washington, în aprilie, a genocidului armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge, însă, termenul de genocid evocând un război civil în Anatolia, împreună cu o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

„Care este motivul tensiunilor noastre cu Statele Unite? Aşa-numitul genocid armean. Deci nu aveţi altă problemă de rezolvat decât să fiţi avocatul Armeniei?", a spus marţi Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan e supărat că SUA i-a susținut pe kurzi

Recep Tayyip Erdogan a enumerat, de asemenea, mai multe subiecte care au afectat relaţiile dintre Ankara şi Washington din 2016, începând cu sprijinul american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le descrie drept „terorişti".

„Dacă Statele Unite sunt într-adevăr aliaţii noştri, ar trebui să fie de partea teroriştilor sau de partea noastră? Din păcate, ei continuă să sprijine teroriştii ", a mai declarat preşedintele turc.

Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a subliniat că a reuşit întotdeauna să lucreze cu preşedintele Americii, „fie că a fost republican, fie că a fost democrat", precizează Deschide.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel