Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat, sâmbătă, Suedia și Finlanda că sprijină terorismul, indicând că Ankara probabil nu va renunța la opoziția față de aderarea țărilor scandinave la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.
„Atâta timp cât Tayyip Erdogan este șeful Republicii Turcia, cu siguranță nu putem spune „da” țărilor care susțin intrarea terorismului în NATO”, a declarat Erdogan reporterilor, întorcându-se sâmbătă din Azerbaidjan.
Suedia și Finlanda au solicitat oficial să adere la NATO la începutul acestei luni, ceea ce ar reprezenta o expansiune istorică a alianței militare occidentale.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că cele două țări nordice sunt binevenite, dar toate cele 30 de națiuni membre trebuie să aprobe în unanimitate cererea de aderare.
Opoziția Turciei față de intrarea Suediei și Finlandei în NATO provine din presupusul sprijin al țărilor scandinave pentru membrii grupării militante ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Turcia și SUA îl consideră grup terorist.
PKK, care vrea să stabilească o patrie etnică pentru kurzi, este în război cu Turcia, din 1984.
De asemenea, Suedia și Finlanda au oprit vânzările de arme către Turcia în 2019, după ce țara a lansat o incursiune în nordul Siriei.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că este încrezător că Turcia va fi capabilă să rezolve diferențele cu Suedia și Finlanda.
„Statele Unite sprijină pe deplin aderarea Finlandei și Suediei la Alianță și sunt în continuare încrezător că ambele țări vor deveni în curând Aliați NATO”, a declarat Blinken la o conferință de presă, alături de ministrul finlandez de Externe, Pekka Haavisto.
„Finlanda și Suedia vorbesc direct cu Turcia și lucrează la unele dintre preocupările pe care Turcia le-a exprimat și găsesc modalități de a le aborda”.
Procesul de aderare la NATO durează, de obicei, între opt luni și un an, dar alianța a indicat că dorește să accelereze aprobarea, pe fondul invaziei Ucrainei de către Putin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia consideră intrarea Finlandei în NATO ca pe o „amenințare”, deși ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a minimizat ulterior această mișcare, considerând că „nu face o mare diferență”.
Recep Tayyip Erdogan va avea o discuție telefonică cu Vladimir Putin, astăzi, 30 mai.
Convorbirea telefonică dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, programată pentru 30 mai, va avea loc în format bilateral, participarea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski nefiind planificată, a explicat Kremlinul.
"Vorbim despre o conversație bilaterală între Putin și Erdogan", a declarat duminică pentru Interfax purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, atunci când a fost rugat să clarifice dacă a va fi conversație bilaterală sau o conversație trilaterală, la care va participa și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
Reacția Kremlinului a venit după ce președintele turc a anunțat că intenționează să țină conversații telefonice cu colegii din Rusia și Ucraina pe 30 mai, a informat Anadolu. Din această declarație presa a presupus că la discuție vor participa toți cei trei lideri: Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei și-a manifestat în mod repetat dorința de a discuta direct cu liderul rus, dar Kremlinul nu a dat curs invitației până acum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu