Erdogan critică acordarea premiului Nobel scriitorului austriac Peter Handke

Premiul Nobel 2019
Premiul Nobel 2019

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marţi Academia Suedeză că recompensează încălcări ale drepturilor omului.

Președintele turc s-a referit la acordarea Premiului Nobel pentru Literatură lui Peter Handke, care a fost criticat pentru că l-a sprijinit pe liderul sârb Slobodan Milosevic, potrivit Reuters. 

Turcia a anunţat că se alătură Albaniei şi Kosovo în boicotarea ceremoniei de acordare a Premiilor Nobel, pentru a protesta faţă de opţiunea Academiei Suedeze de a-l laurea pe scriitorul austriac.

Acuzații de rasism la adresa lui Peter Handke din partea lui Erdogan

'A-i acorda Premiul Nobel pentru Literatură unui rasist, care neagă genocidul din Bosnia şi care apără criminali, la 10 decembrie, de Ziua Drepturilor Omului, nu are altă semnificaţie decât aceea că sunt recompensate încălcări ale drepturilor omului', a afirmat Erdogan.

Alegerea Academiei Suedeze a fost extrem de criticată. În vârstă de 77 de ani, Handke şi-a exprimat sprijinul pentru Milosevic şi a vorbit la funeraliile fostului preşedinte sârb în 2006 după ce acesta a murit în detenţie în timpul procesului său la Tribunalul ONU pentru crime de război. Milosevic a fost inculpat pentru crime de război în legătură cu atrocităţile şi epurările etnice comise de forţele sârbe în Bosnia, Croaţia şi Kosovo în războaiele din anii '90 izbucnite în urma dezintegrării fostei Iugoslavii federale.

Vineri, Handke a respins acuzaţiile privind sprijinul său pentru Milosevic. Marţi, el urmează să primească premiul, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (935.000 de dolari) şi să ia parte la tradiţionalul banchet Nobel. Într-un interviu pentru postul de televiziune bosniaco-sârb RTRS, el mărturisit că nu se aştepta la atâta animozitate împotriva lui pentru acordarea acestui premiu şi că i-a fost foarte greu să suporte atacurile şi criticile pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, coform AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel