Energizantele, interzise pentru copii. Jamie Oliver, solicitare pentru autoritățile britanice

bautura-energizanta
bautura-energizanta

Maestrul bucătar Jamie Oliver a cerut autorităţilor britanice să adopte o legislaţie care să interzică vânzările de băuturi energizante pentru copii, după ce supermarketurile din Marea Britanie au introdus propriile limite de vârstă în ceea ce priveşte comercializarea de produse cu cafeină şi cu concentraţii ridicate de zahăr, informează Press Association. 

"Supermarketurile au arătat un leadership adevărat, acum trebuie ca Guvernul să intervină şi să introducă o legislaţie care să interzică în întregime vânzările de băuturi energizante pentru copii", a declarat celebrul chef britanic într-un mesaj publicat pe Twitter. 

Jamie Oliver, care susţine de multă vreme o serie de campanii derulate pentru a promova modificarea obiceiurilor alimentare în Marea Britanie, consideră că o astfel de interdicţie guvernamentală ar determina şi magazinele independente să renunţe la comerţul cu astfel de băuturi. 

Guvernul trebuie să intervină 

"Dacă industria băuturilor energizante ne spune că produsele sale 'nu sunt recomandate pentru copii' pe cutiile acestor produse, de ce ar putea copiii în vârstă de 10 ani să le cumpere oricând doresc? Acest consum ne compromite copiii, dar şi învăţătorii - trebuie să facem ceva în această privinţă. Avem nevoie urgentă ca Guvernul să intervină şi să impună restricţii de vârstă în ceea ce priveşte vânzările de băuturi energizante pentru toate persoanele mai tinere de 16 ani", a adăugat maestrul bucătar. 

Săptămâna trecută, Tesco şi-a trecut numele pe lista supermarketurilor care au anunţat o serie de planuri în privinţa stopării comerţului cu băuturi energizante pentru persoane cu vârste mai mici de 16 ani. 

Cel mai mare retailer din Marea Britanie a anunţat cu acea ocazie ca va introduce măsuri pentru a preveni vânzarea de băuturi energizante pentru copii începând din luna martie. 

Anunţul se înscrie într-un registru de iniţiative similare anunţate şi de alte supermarketuri britanice. Compania Waitrose a anunţat la începutul lunii ianuarie că toţi clienţii care cumpără băuturi ce conţin mai mult de 150 de miligrame de cafeină la litru vor trebui începând cu data de 5 martie să prezinte dovada faptului că au cel puţin vârsta de 16 ani. 

Primele măsuri 

Tesco a anunţat că băuturile energizante nu au mai beneficiat de campanii de promovare pentru persoanele sub 16 ani încă din 2013 şi că aceste produse conţin deja pe ambalajele lor o inscripţie ce explică faptul că nu sunt recomandate copiilor. 

Mai multe asociaţii britanice fac însă campanie pentru interzicerea completă a acestor băuturi pentru copii, în urma unor studii care au arătat că nivelurile de zahăr şi cofeină din aceste băuturi rămân foarte înalte în ciuda modificării formulei lor de preparare, înainte de adoptarea unei taxe aplicate băuturilor carbogazoase. 

The British Soft Drinks Association a introdus din proprie iniţiativă un cod de practici în 2010 ce stipulează că băuturile bogate în cafeină şi carbogazoase nu ar trebui să fie promovate sau comercializate persoanelor sub 16 ani, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel