Emil Constantinescu: L-am făcut să plângă. România, într-o situație disperată

Emil Constantinescu a povestit un moment mai puțin știut, din vremea în care era președintele României. El a relatat că l-a făcut să plângă pe cancelarul Germaniei, Helmut Kohl, când i-a povestit despre situația dramatică în care se afla România la momentul respectiv. 

Emil Constantinescu a povestit că Helmut Kohl și-a asumat decizia de a sprijini România, iar Banca Germaniei a garantat pentru țara noastră într-un moment în care probabil nu ar fi făcut-o nimeni. 

"Helmut Kohl și Jacques Chirac și-au asumat dimensiunea proiectului Uniunii Europene pentru că sub ei s-a dezvoltat. Integrarea României în NATO era privită de Chirac ca fiind a Franței. El mi-a spus că merge până la capăt, că îi înfruntă pe americani. A zis "ori și cu România, ori deloc". A zis totuși că are nevoie și de sprijinul lui Helmut Kohl, care tradițional, mergea cu americanii. Clinton era blocat de o decizie a Congresului American care aprobase integrarea cu primele trei țări. Mi-a zis că trebuie să merg la Kohl, i-a dat telefon. M-a avertizat că trebuie să-l anunț înainte, că el vorbește doar germană și avea un translator de încredere care vorbea franceză-germană. Am fost la o vizită privată, cu un avion mic al lui Țiriac, parcă era, la Helmut Kohl. A fost foarte interesantă această întâlnire și mi-aș dori pentru posteritate ca acele stenograme să fie desecretizate. Eram la Bonn atunci. L-am făcut să plângă pe Kohl. România era într-o situație disperată. I-am zis că mă aflu într-o situație dificilă. Din punct de vedere economic România era la pământ. În 1997 România avea rezervele Băncii Naționale de 540 de milioane de dolari. Ca o comparație acum sunt de 50 de miliarde de dolari. Aveam datorii imense, eram în faliment. Nesiguranța țării era totală. Mi-a zis că da, am să te ajut. Era un om foarte activ, nu era din zona filozofică. Era un om foarte pragmatic. A pus mâna pe telefon și mi-a cerut un om de încredere. Mi-a zis să-l trimit la el și a vorbit cu Banca Germană ca să garanteze pentru noi," a povestit Emil Constantinescu la emisiunea "De-a viața ascunselea", moderată de Florentina Fântânaru. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel