Eșec Cumințenia Pământului. Un ministru fuge de responsabilitate

Tudor Curtifan / 19 dec 2016 / 14:15 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

O întâlnire legată de achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși ''Cumințenia Pământului'', la care vor participa și proprietarii, va avea loc luni, a anunțat ministrul Culturii, Corina Șuteu.

"Deocamdată, noi o să avem o întâlnire legată de asta (n.r. — 'Cumințenia Pământului') la nivel de Cancelarie și o s-o avem și cu proprietarii", a afirmat ministrul, într-o conferință de presă de bilanț, desfășurată luni la Centrul Național al Dansului.

Șuteu spune că, "din păcate, lucrurile n-au evoluat neapărat față de ultimele declarații pe care le-a făcut premierul" pe acest subiect.

"În momentul de față am propus niște amendamente la ordonanța trecută prin Guvern. Acestea sunt la Parlament și așteptăm noul Parlament, pe de o parte, și, pe de altă parte, pregătim o hotărâre de guvern prin care să concretizăm modalitatea prin care banii vor fi dați înapoi celor care îi vor cere, pentru că asta a prevăzut Ordonanța 10 și deocamdată aceasta este, în acest moment, în vigoare. Noi dorim în continuare să achiziționăm 'Cumințenia Pământului'. (...) 'Cumințenia' a devenit o temă electorală și asta a pus o presiune diferită pe proprietari și pe Guvern și-atunci, practic, termenii discuțiilor cu ei s-au schimbat și tocmai asta trebuie să clarificăm și noi cu proprietarii", a menționat ministrul.

Ea a precizat că nu este responsabilă de "modul în care s-a făcut negocierea și în care s-a construit campania de publicitate".

"Sunt lucruri de care eu, personal, ca ministru, nu sunt responsabilă. Ce-mi asum pe deplin este faptul că eu cred că această campanie a lansat în spațiul public o temă extraordinar de importantă, a revitalizat, a renăscut interesul pentru Brâncuși, a determinat o polarizare a discuției despre participarea individuală la actul de cultură și a repus un subiect cultural pe agenda publică", a arătat Șuteu.

Potrivit acesteia, "au fost câțiva care și-au exprimat intenția de a retrage banii", ea menționând că încă mai crede în proiectul Fondului Brâncuși.

"Un fond de achiziții pentru obiecte de patrimoniu, pentru dosare unde Ministerul Culturii poate să-și exprime dreptul de preempțiune și pentru artă contemporană ar fi necesar", a mai spus Corina Șuteu.

Ministrul Culturii a admis că "se poate întâmpla ca proprietarii să dea în judecată Guvernul", dar acest lucru "nu e de dorit".


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27