DRAGOBETE, tradiții 24 februarie. De ce trebuie să faci curățenie în casă

Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, iar în 2018 va cădea într-o zi de sâmbătă.

Dragobetele este simbolul suprem al iubirii la români și este reprezentat în tradiții ca un tânăr fermecător care cucerea fetele. Dragobetele corespunde, din punct de vedere calendaristic, cu o altă sărbătoare și anume Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, dar, totodată, reprezintă și sfârșitul iernii și începutul primăverii, momentul când natura se trezește la viață.

Obiceiuri

Există o serie de obiceiuri și tradiții respectate de Dragobete. Așadar, pe data de 24 februarie, se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zăpada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească, iar apa obținută să o folosească pentru a se spăla pe față. Tradiția spune că apa le ajută pe fete să fie mai fermecătoare. 

La fel ca de Bobotează, în anumite zone ale țării, este adoptat obiceiul ca fetele nemăritate în căutare de soț să-și pună busuioc sfințit sub pernă. Cel care va apărea în visul lor le va fi sortit spre cununie. Înainte de culcare, acestea trebuie să se roage ca Dragobetele să le dezvăluie în vis iubitul astfel încât ele să-l poată căuta.

[citeste si] 

Potrivit unei alte superstiții, pe 24 februarie nu trebuie să coși, să țeși, în schimb este recomandat să faci curățenie în casă. Acest obicei de Dragobete este aducător de prosperitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel