Dr. Rafila, anunţ care le dă frisoane părinţilor. Când ajunge vaccinul anti-COVID în şcoli

FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a făcut un anunţ care le dă frisoane părinţilor, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea şcolii. Deşi sunt în faza de testare mai multe vaccinuri anti-COVID, unul viabil va ajunge abia peste câteva luni în şcoli. 

"În ceea ce priveşte un vaccin pentru noul coronavirus, există vaccinuri – sunt probabil aproape 20 vaccinuri care sunt în fază avansată de testare. Se numesc studii clinice de fază III, care implică zeci de mii de persoane care trebuie să participe în mod voluntar la vaccinare. Urmează evaluarea eficacităţii vaccinului, urmărirea titrurilor de anticorpi, persistenţa acestor titruri de anticorpi şi, bineînţeles, se urmăresc eventuale reacţii adverse care ar putea să apară după vaccinare.

Practic, încheierea studiilor de fază III cu succes din punct de vedere al siguranţei vaccinului şi din punct de vedere al eficacitaţii duce la obţinerea unei aprobări din partea unei agenţii de reglementare – în Uniunea Europeană este EMA, Agenţia Europeană a Medicamentului; în Statele Unite se numeşte FDA (Food and Drug Administration) – şi de obicei, dacă una dintre aceste două agenţii certifică un vaccin, atunci este sigur că el este util, poate fi administrat fără riscuri importante şi, în general, această aprobare ulterioară este extinsă şi în alte ţări.

Dacă vom obţine un vaccin fizic până la sfârşitul acestui an, va ma dura însă până el va fi şi disponibil, pentru că disponibilitatea unui vaccin este diferită de obţinerea lui ca atare, pentru că înseamnă foarte multă logistică, înseamnă fabrici care să producă sute de milioane sau miliarde de doze, înseamnă flacoane în care să fie condiţionat, înseamnă logistică de transport, şi multe dintre aceste vaccinuri vor trebui transportate congelate, atenţie, chiar la -70/-80 de grade, şi toate aceste lucruri vor întârzia disponibilitatea vaccinului – care, din punctul meu de vedere, cel mai repede ar putea să existe la jumătatea anului viitor.”, a declarat Alexandru Rafila, conform Edupedu.ro

Sunt deja multe întrebări cu privire la începutul noului an şcolar, românii temându-se de transformarea şcolilor în adevărate focare de infecţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel