Doza 'booster' a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron

Doza 'booster' a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Doza 'booster' a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat joi că datele preliminare furnizate de un studiu ce vizează vaccinul său anti-COVID-19, Vaxzevria, au arătat că acest ser generează un nivel mai mare de anticorpi împotriva variantei Omicron, precum şi a altor variante ale noului coronavirus, inclusiv Beta, Delta, Afla şi Gamma, atunci când este administrat ca doză de supra-rapel ('booster'), informează Reuters.

Reacţia imunitară mai amplă a fost observată la persoane care au fost anterior vaccinate fie cu Vaxzevria, fie cu seruri bazate pe tehnologia ARN mesager, au precizat reprezentanţii companiei AstraZeneca, adăugând că vor transmite aceste date agenţiilor de reglementare medicală din lumea întreagă în contextul nevoii urgente de doze 'booster' la nivel mondial.

Compania AstraZeneca a dezvoltat acest vaccin în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, iar studiile de laborator au arătat luna trecută că a treia doză de vaccin Vaxzevria este eficientă împotriva variantei cu răspândire rapidă Omicron. Datele anunţate joi sunt primele publicate de compania AstraZeneca ce provin din studiile privind eficienţa dozei 'booster' a vaccinului său.

A treia doză de Vaxzevria

Compania spune că acest studiu aduce o dovadă suplimentară în sprijinul celei de-a treia doze a vaccinului Vaxzevria, indiferent de schema de vaccinare iniţială. 'Aceste studii importante arată că a treia doză de Vaxzevria, administrată după două doze ale aceluiaşi vaccin, după vaccinuri de tip ARN mesager sau după vaccinuri cu virus inactivat, stimulează puternic reacţia imunitară împotriva COVID-19', a declarat Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Un amplu studiu britanic publicat în luna decembrie a descoperit că vaccinul AstraZeneca determină o creştere a numărului de anticorpi atunci când este administrat ca doză 'booster' după vaccinarea iniţială cu acelaşi vaccin sau cu serul Pfizer, care este bazat pe tehnologia ARN mesager.

Totuşi, autorii studiului au ajuns la concluzia că vaccinurile de tip ARN mesager, dezvoltate de Pfizer şi Moderna, induc cea mai puternică stimulare a nivelului de anticorpi atunci când sunt administrate ca doză 'booster', scrie Agerpres.

Citește și: Risc de spitalizare redus cu 53% şi de deces cu 91% în cazul infectării cu Omicron, faţă de Delta (studiu american)

Un amplu studiu american întreprins pe un număr de aproape 70.000 de persoane testate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 a arătat un risc de spitalizare şi de deces substanţial redus în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, iar aceasta independent de nivelurile de imunitate în creştere în rândul populaţiei, informează AFP. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel