Dosarul nuclear iranian. Negocierile pentru un nou acord avansează la Viena

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Negocierile privind interdicția Iranului de a dezvolta produse nucleare avansează la Viena. Se iau în discuție sancțiunile impuse de președintele Donald Trump. 

Negociatorii în dosarul nuclear iranian, care au încheiat miercuri la Viena o nouă rundă de tratative menite să ducă la revenirea Teheranului şi a Washingtonului în cadrul acordului internaţional încheiat în 2015, au evocat progrese tangibile, transmite Agrepres, citând AFP.

Am avansat mult. Se prefigurează un acord, a declarat la finalul reuniunii diplomatul european Enrique Mora, care conduce negocierile.

Sancțiuni restante


Iranul şi SUA, care negociază prin intermediari, trebuie să se pună de acord asupra sancţiunilor reintroduse de fostul preşedinte american Donald Trump şi revenirii Teheranului la angajamentele sale din domeniul nuclear.

Începem să vedem conturarea a ceea ce ar putea să arate ca acordul final, au reacţionat Franţa, Germania şi Regatul Unit.

Diplomaţi din aceste ţări au adăugat totuşi că nu pot fi subestimate provocările viitoare referitoare la complexitatea anumitor chestiuni tehnice.

Acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania) include o interdicţie pentru 15 ani în ceea ce priveşte "producţia sau achiziţia de plutoniu sau uraniu metalic ori de aliaje ale acestora". Documentul prevede că Iranului i se va permite să înceapă studii privind producţia de combustibil pe bază de uraniu "în cantităţi mici" după zece ani, dar numai cu acceptul celorlalte ţări semnatare. 

Negocieri pe termen lung

Negociatorii pentru dosarul nuclear iranian au prezentat pe 1 mai la Viena un bilanţ de etapă împărţit după a treia rundă de discuţii pentru salvarea acordului din 2015 şi au îndemnat să se înainteze mai repede, în speranţa de a ajunge la final "în trei săptămâni", potrivit părţii ruse. "Succesul nu este nicidecum garantat, dar nu imposibil", a temperat pentru o sursă diplomatică din partea europenilor, promiţând în acelaşi timp "dublarea eforturilor" pentru realizarea acestuia.

Reprezentanţii statelor care mai sunt părţi la acord (Iran, China, Rusia, Franţa, Germania, Marea Britanie), care au discutat cu puţin peste o oră, "au notat progresele incontestabile realizate", a comentat pe Twitter ambasadorul rus Mihail Ulianov, subliniind un "optimism prudent".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel