Dieta mediteraneană, desemnată cea mai eficientă. Medicul nutriționist Laura Ene, propunere de meniu pentru o zi

Fotografie creată de Ella Olsson, de la Pexels
Fotografie creată de Ella Olsson, de la Pexels

Dieta mediteraneană a fost desemnată cea mai bună din lume, pentru al cincilea an consecutiv. Medicul nutriționist Laura Ene a propus un meniu mediteranean pentru o zi. 

 

Despre dieta mediteraneană, medicul nutriționist Laura Ene a spus că "nu este o dietă ca atare", ci "este un stil de viață alimentar, un stil de viață echilibrat."

"Dieta mediteraneană provine din zona bazinului mediteranean și este considerată, iată, de cinci ani, cel mai sănătos model alimentar și cel mai ușor de practicat. Nu este despre a calcula caloriile, nu este despre a cântări mâncarea, ci despre a face anumite alegeri alimentare sănătoase și potrivite.", a declarat medicul nutriționist Laura Ene la Digi24. 

"Pe primele locuri în piramida nutrițională există legumele și fructele - toate alimentele care sunt cumva din natură. Carnea roșie se consumă maxim o dată pe săptămână, la fel consum moderat de carne cu eliminarea cărnii procesate; se pune accent mare pe pește, pe fructe de mare și pe uleiul de măsline extravirgin.", a adăugat ea. 

Dr. Laura Ene, propunere de meniu mediteranean pentru o zi 

Micul dejun: "Aș alege ca variantă foarte ușoară și sănătoasă, dar și potrivită pentru perioada de după sărbători, un iaurt plin de probiotice, poate un chefir, cu cereale integrale, cu fructe de pădure foarte bogate în antioxidanți și o lingură-două de semințe de in sau câteva nuci, alune, migdale. Acesta ar fi micul dejun perfect pentru perioada asta și în dieta mediteraneană.", a spus medicul nutriționist Laura Ene.

"O gustare până la masa de prânz ar putea fi potrivită dacă este nevoie de ea, dacă micul dejun este luat foarte devreme. În principiu, nutriția modernă nu mai recomandă gustările între mese decât la anumite categorii de persoane. Așadar, cel mai potrivit ar fi să avem cele trei mese principale ale zilei și o gustare s-o folosim între două mese care se depărtează foarte mult.", a continuat medicul nutriționist. 

Prânz: "Putem alege un fel de mâncare format din boabe, din mazăre, fasole boabe, năut, linte, bogat în fibre și care ne ajută inclusiv la reducerea colesterolului și riscului cardiovascular, alături de o salată.", a dezvăluit ea. 

La cină: "O bucată de pește cu legume la abur sau salată, când vine vremea ei."

"Ca să-și păstreze proprietățile, uleiul de măsline ar trebui folosit la sfârșitul preparării mâncării și nu la începutul ei. Niciodată nu prăjim în niciun fel de ulei. Putem să călim ușor în ulei de floarea soarelui, dar să nu prăpădim uleiul de măsline prin prăjire.", a mai spus Laura Ene. 

"Putem folosi pâine de secară, pâine graham, pâine integrală, cu atenție la cantitate. Ar fi potrivit să nu depășim 150 de grame pe zi. Bineînțeles că dacă avem alte forme de carbohidrați la mese, cum ar fi cartoful sau orezul integral, pastele integrale sau boabele, ar trebui să nu combinăm cu pâinea la aceeași masă.", a atras atenția medicul nutriționist. 

De asemenea, "orice tip de supă sau ciorbă se încadrează în acest tip de meniu mediteranean pentru că nu este altceva decât  o combinație de legume proaspete cu ierburi aromate."

Deserturi: "Fructele coapte, compoturi fără zahăr, o mână de nuci, alune, migdale, dar să nu depășim această mână o dată pe zi, fructe uscate, dar nu confiate pentru că sunt pline de zahăr.", a precizat Laura Ene. 

Fără sucuri carbogazoase în meniul mediteranean. În schimb, "se recomandă în timpul mesei un pahar de vin, pentru cei care nu au afecțiuni cardiovasculare, probleme cu tensiunea, cu ficatul sau cu rinichii."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel