Deutsche Welle, aprecieri la adresa Codului Silvic: Se înscrie pe drumul cel bun

Deutsche Welle, trustul public de presă german, remarcă faptul că subiectul cel mai disputat în ultimele zile a fost legea Codului Silvic, apreciind, totodată, că proiectul se înscrie, "cu siguranță, pe drumul cel bun".

Horațiu Pepine, autorul unui recent articol publicat de site-ul DW în limba română, după ce Codul Silvic a fost votat miercuri în parlament în varianta inițială, scrie că "subiectul cel mai disputat în ultimele zile, acela privitor la cotele de exploatare și la limitarea exporturilor de lemn brut nu a mai fost abordat explicit nici măcar de liberali".

"...e remarcabil că PNL a renunțat să mai combată articolul privitor la cotele de exploatare și la preemțiune, acel articol reclamat de compania Holzindustrie Schweinghofer. Pur și simplu subiectul cotelor a dispărut din dezbatere, probabil ca efect al campaniilor de presă și al manifestațiilor publice organizate recent", scrie DW.

Președintele Holzindustrie Schweighofer: M-am întâlnit cu Klaus Iohannis în urmă cu 8-10 ani

Autorul articolului remarcă de asemenea, că nici președintele Klaus Iohannis "nu a mai insistat nici el pe tema cotelor de exploatare", amintind de faptul că în cursul conferinței de presă din ziua de luni 18 mai, șeful statului a mutat accentul pe articolul 20, cel privitor la proprietățile forestiere mai mici de 10 ha și care ar fi cele mai expuse defrișărilor necontrolate.

"Totuși legea impune proprietarilor cote precise, de cel mult 3m cubi la hectar pe an și îi obligă să facă contracte cu ocolul silvic, așa încât există pârghii legale pentru limitarea tăierilor discreționare. Cine taie aiurea, se expune legii", mai precizează redactorul DW, în opinia căruia dezbaterea inițiată de președintele Klaus Iohannis privind tăielie ilegale de păduri în cadrul CSAT ar putea juca un rol important.

Traian Băsescu, atac la Victor Ponta pe subiectul Codul Silvic: Mortul este în familia ta

DW subliniază că important este faptul că președintele a declarat, fără echivoc, că va promulga legea chiar dacă amendamentele sale vor fi respinse.

"Specialiștii din toate câmpurile politice și din rândurile ecologiștilor nealiniați au ridicat în ultimul timp destule obiecții față de această lege. Inițiatorii, firește, au susținut-o, iar opoziția a combătut-o, găsind că PSD și-a rezervat anumite beneficii pentru sine. Dar în ceea ce privește subiectele mari – limitarea exploatării nemăsurate, a exporturilor de lemn brut și paza pădurilor - proiectul se înscrie, cu siguranță, pe drumul cel bun", conchide DW.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, Codul Silvic în forma inițială, cu 218 voturi pentru și 95 voturi împotriva, respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel