EXCLUSIV  Desfiinţare Jandarmerie - PETIŢIE după scenele care au uimit România. Dide merge până la capăt: Voi face totul ca să se întâmple!

Activistul civic Cristian Dide a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre proiectul său de desfiinţare a Jandarmeriei Române.

Cristian Dide a lansat o petiţie prin care se propune desfiinţarea Jandarmeriei. Activistul civic a explicat care sunt motivele pentru care doreşte ca această structură să dispară. 

"În primul rând, în România, în momentul de faţă, există foarte multe structuri militarizate. Dacă plecăm de jos în sus, cea mai puţin importantă pentru a fi militarizată este ISU. În momentul de faţă, tu, dacă ai o situaţie de urgenţă, ţi se acordă primul ajutor de către militari. Nu există o justificare pentru a se întâmpla acest lucru. Şi, urcând pe această scară, ajungem în final la SRI, unde să spunem că ar fi mai multe argumente pentru care acest sistem să fie militarizat. Pe undeva pe la mijloc se află Jandarmeria Română. 

În acest caz avem următoarea situaţie: în prezent, într-un stat democratic, imixtiunea zonei militare cu cea civile trebuie să fie cât mai redusă. De ce avem trei instituţii, de exemplu, dintre care una militarizată, care se ocupă de ordinea publică? Avem Poliţia Locală, Poliţia Română şi apoi Jandarmeria - militarizată.

În concluzie, primul motiv pentru care eu propun desfiinţarea acestei instituţii este că, acum, e o instituţie militarizată care se ocupă de ordine publică, pe lângă alte două instituţii. Mi se pare normal ca zona de ordine publică să revină poliţiei. Să nu mai fie militarizată. Efectivele de ordine publică să fie duse la poliţie.

Un alt avantaj ar fi acela că s-ar diminua aparatul bugetar şi, implicit, s-ar economisi bani publici care ar putea fi folosiţi pentru investiţii. Nu o să mai ai încă o instituţie cu şefi şi şefuleţi, ci toţi cei care vor lucra propriu-zis în teren vor fi trecuţi sub tutela celorlalte instituţii pe care le ai deja. ", a explicat Dide. 

Dide: "Nu cred că contează prea mult cine este în Parlament"

"Ca şi în cazul legalizării marijuanei, problema se pune la informarea cetăţeanului. Trebuie să explici oamenilor, electoratului acest lucru. Când te duci la un politician şi îi expui un proiect, el analizează două lucruri: cum reacţionează electoratul şi ce beneficiu ar aduce societăţii. Iar el pune în balanţă cele două lucruri. Dacă tu convingi oamenii că se pot face economii de bani şi că este în beneficiul lor, atunci cu ajutorul unei petiţii îşi vor exprima acordul faţă de această solicitare. Deşi militez demult pentru acest lucru, niciodată nu am făcut demersuri concrete,  acum am început să le fac. 

Nu cred că contează prea mult cine este în Parlament, ci câtă susţinere publică ai pe un subiect. Dacă oamenii susţin în număr mare un proiect, iar parlamentarii pot fi sancţionaţi la vot, atunci politicienii îi dau curs. Nu ai susţinere publică, nu îl iau în seamă. Dar eu cred că se va întâmpla asta, iar eu voi face tot ce pot, ce am învăţat şi ce ştiu ca să se întâmple lucrul acesta, şi este pentru binele societăţii. Subliniez că nu vreau ca jandarmii să rămână fără loc de muncă, ci militez ca instituţia să dispară, iar efectivele să fie împărţite", a mai afirmat Cristian Dide. 

Zeci de jandarmi din Brașov, amendați după o petrecere-surpriză pentru șeful lor, fără măști și distanțare fizică

În acest context, amintim că aproximativ 35 de jandarmi din Brașov au organizat o petrecere-surpriză în cinstea șefului lor, care tocmai ieșise la pensie, eveniment la care nu s-a respectat nicio normă de distanțare fizică și nu s-au purtat măști de protecție. Ei au fost amendați cu câte 500 de lei fiecare.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu confeti și șampanie de la petrecerea-surpriză, în care se vede că jandarmii nu purtau niciun fel de mască de protecție. Mai mult, ei stăteau aproape unii de alții, iar la poza de grup erau practic lipiți unul în altul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel