Exportul deşeurilor nucleare către state terţe ar trebui interzis, dacă nu este exportat în scopul reciclării şi apoi reimportat în UE, în timp ce exporturile în interiorul UE ar trebui permise doar când sunt reglementate de acorduri bilaterale.
Deputaţii europeni au susţinut, de asemenea, reguli mai stricte în ceea ce priveşte siguranţa şi formarea profesională a lucrătorilor şi au cerut control mai strict şi competenţe de investigare în cazul autorităţilor naţionale, dar şi mai multă cercetare în ceea ce priveşte alternativele privind depozitarea deşeurilor la adâncime.
În temeiul directivei propuse, fiecare stat membru ar trebui să elaboreze politici şi programe care să asigure că deşeurile nucleare sunt gestionate şi depozitate definitiv în condiţii de siguranţă. Politicile naţionale ar trebui să includă planuri de gestionare a stocurilor şi a tuturor instalaţiilor, chiar şi după închidere.
Romana Jordan Cizelj (PPE, SL), care a elaborat rezoluţia, a afirmat în timpul dezbaterii de ieri că "Parlamentul European a solicitat de mai multe ori o directivă privind prelucrarea deşeurilor radioactive şi a combustibilului uzat şi evenimentele din Fukushima au arătat că am avut dreptate. Suntem optimişti în ceea ce priveşte ideea unei directive şi ne dorim ca această directivă să fie mai puternică şi mai clară." Rezoluţia a fost adoptată cu 489 voturi pentru, 52 împotrivă şi 75 abţineri.
Interzicerea exporturilor către state terţe
Unul dintre aspectele cele mai controversate pentru deputaţii europeni a fost dacă să permită exportul deşeurilor în afara UE. În timpul votului, membrii PE au susţinut în cele din urmă opţiunea de a interzice exportul către ţările terţe, contrar propunerii iniţiale a Comisiei pentru energie. Amendamentul comisiei parlamentare a fost respins cu 311 voturi pentru, 328 împotrivă şi 7 abţineri.
Două grupuri politice (S&D, ALDE) au vrut să rămână la propunerea iniţială a Comisiei, potrivit căreia fiecare stat membru ar fi responsabil pentru eliminarea deşeurilor pe care le produce şi să permită exportul către un alt stat membru UE doar prin acord bilateral. Plenul a adoptat propunerea socialiştilor, de a permite exportul de deşeuri numai din motive de reciclare şi numai dacă sunt reimportate în UE. Grupul Verzilor a sugerat ca exporturile să fie permise numai în cadrul UE şi doar în cantităţi reduse, în timp ce Grupul GUE/EFA a propus interzicerea exporturilor pe teritoriul UE.
Siguranţa lucrătorilor şi competenţe de investigare puternice pentru autorităţile naţionale
Lucrătorii implicaţi în gestionarea deşeurilor radioactive, de la generare până la depozitarea definitivă, trebuie să beneficieze de protecţie adecvată şi de formare profesională, au insistat membrii PE, care au susţinut, de asemenea, accelerarea competenţelor de investigare ale autorităţilor competente. Autorităţile naţionale ar trebui să aibă competenţa de a efectua regulat "evaluări de securitate, investigaţii şi controale" şi "dacă este cazul" să ia măsuri executorii, au spus deputaţii europeni.
Cercetarea alternativelor în ceea ce priveşte deşeurile puternic radioactive
Parlamentul a susţinut ideea intensificării cercetării alternativelor în ceea ce priveşte îngroparea deşeurilor la mare adâncime, contrar propunerii Comisiei, care prezintă "depozitarea geologică" ca cea mai sigura opţiune pentru deşeurile puternic radioactive.
Următorii paşi
Propunerea iniţială a Comisiei a fost prezentată în noiembrie 2010. Directiva se bazează pe Tratatul Euratom şi intră sub incidenţa procedurii de consultare. Consiliul va lua o decizie finală numai după ce va primi poziţia Parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu