Descoperire: Cea mai veche fabrică de bere din lume

Cercetătorii Dani Nadel, Li Liu, Jiajing Wang și Hao Zhao în peștera Raqefet
Cercetătorii Dani Nadel, Li Liu, Jiajing Wang și Hao Zhao în peștera Raqefet

Cea mai veche fabrică de bere din lume a fost găsită într-o peșteră din Israel, spun cercetătorii.

Cercetătorii Dani Nadel, Li Liu, Jiajing Wang și Hao Zhao, de la Universitatea Stanford, spun că au găsit cea mai veche fabrică de bere din lume, cu reziduuri de bere de 13.000 de ani, într-o peșteră preistorică lângă Haifa, în Israel, numită Raqefet. Descoperirea a fost făcută în timp ce studiau un loc de înmormântare pentru vânătorii-culegători semi-nomazi.

S-a crezut că fabricarea berii are o vechime de 5000 de ani, dar cele mai recente descoperiri ar putea da peste cap istoria reală a berii. Constatările sugerează, de asemenea, că berea nu a fost neapărat un excedent la fabricarea pâinii, așa cum se credea anterior.

Cercetătorii spun că nu pot spune care a fost mai întâi, iar în ediția din octombrie a Journal of Archaeological Science: Reports sugerează că berea a fost preparată pentru sărbătorile ritualice pentru a onora morții.

"Aceasta reprezintă cea mai veche înregistrare a alcoolului produs de om în lume", a declarat Li Liu, profesor la Universitatea Stanford, care a condus echipa de cercetare, a declarat ea pentru Stanford News. Ea a mai spus că era în căutarea de indicii privind plante comestibile pe care oamenii din Natufian - care trăiau între perioadele Paleolitic și Neolitic - le mâncau, iar în timpul căutărilor au descoperit urme de alcool pe bază de grâu și orz.

Urmele analizate au fost găsite în mortare de piatră - adânci de până la 60 cm - sculptate în podeaua peșterii, utilizate pentru depozitarea, baterea și gătitul diferitelor specii de plante, inclusiv ovăzul, leguminoasele și a plantelor fibroase, cum ar fi inul.

Vechiul preparat, care a fost mai mult un terci de porridge sau de gulal, pare să fi fost destul de diferit de ceea ce știm astăzi ca este berea. Echipa de cercetare a reusit sa recreeze vechiul produs pentru a-l compara cu reziduurile pe care le-au găsit.

Aceasta a implicat inițial procesul de germinare a boabelor pentru a produce malț, apoi încălzirea pastei și fermentarea cu drojdii sălbatice, arată studiul. Vechea băutură a fost fermentată, dar probabil mai slabă decât berea modernă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel