Demisie Mugabe. SUA: Decizie istorică

SUA au salutat marți demisia președintelui statului Zimbabwe, Robert Mugabe, pe care au numit-o un eveniment 'istoric', și au cerut organizarea de alegeri libere și corecte în țara africană.

Această seară marchează un moment istoric pentru Zimbabwe. Îi felicităm pe toți zimbabweenii care și-au ridicat vocea și au declarat pașnic și clar că momentul schimbării a trecut deja. Zimbabwe are ocazia de a-și stabili un nou drum. Pe parcursul acestui proces, SUA cer respectarea strictă a statului de drept și a practicilor democratice, relevă o declarație a ambasadei SUA la Harare.

Robert Mugabe și-a dat marți demisia din postul de președinte al statului Zimbabwe, formalizată într-o scrisoare transmisă parlamentului de la Harare.

Erou al independenței statului Zimbabwe, el a instituit ulterior o dictatură personală, reușind să rămână președinte timp de 37 de ani. Nici grava criză economică prin care țara sa trece de mulți ani nu l-a înlăturat de la putere, iar anunțul demisiei sale a fost primit marți cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.

După ce armata a preluat pe 15 noiembrie puterea de facto la Harare, Mugabe a fost pentru un timp reținut la domiciliu, iar duminică el și soția sa, Grace, au fost excluși din partidul Zanu-PF, primind din partea acestei formațiuni și un ultimatum să demisioneze până luni din funcția de președinte, cu avertismentul că în caz contrar va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel